Замість членства: у НАТО придумали, що запропонують Україні на саміті, — NYT

На саміті НАТО, який відбудеться у Вашингтоні вже в липні, Україна не отримає запрошення до Альянсу, однак Києву нададуть “міст” до членства, сподіваючись, що цього буде достатньо. Про це йдеться в матеріалі The New York Times.

За даними джерел журналістів, НАТО має намір запропонувати Україні нову штаб-квартиру для управління військовою допомогою, що має нібито стати запевненням у довгостроковій прихильності безпеки Києва. Анонімні офіційні особи кажуть, що це такий собі “міст” до можливого членства в Альянсі. Знаходитися така місія повинна буде в Німеччині.

“Цей крок має стати потужним сигналом про прихильність союзників, як для Києва, так і для Москви, яка сподівається, що Захід втомиться підтримувати війну. Оскільки місія діятиме під егідою НАТО, вона розрахована на функціонування навіть у тому разі, якщо Дональд Трамп, різкий критик Альянсу та допомоги Україні, переможе на президентських виборах у США в листопаді”, — йдеться в повідомленні.

Адміністрація американського президента Джо Байдена та інші офіційні особи вважають, що час для членства України в Північноатлантичному блоці ще не настав, однак на саміті у Вашингтоні потрібно буде запропонувати їй щось “солідне”, тому й було висунуто таку ідею.

Інсайдери в коментарі журналістам додали, що сподіваються, що така ініціатива та покладені зобов’язання задовольнять українського президента Володимира Зеленського, який рік тому на аналогічному заході у Вільнюсі дав зрозуміти, що незадоволений результатами, адже Київ не отримав твердих строків про переговори.

Чиновники також запевняють, що всі країни НАТО виступають за створення такої місії і про це незабаром буде оголошено офіційно.

“Нова місія об’єднає під однією парасолькою діяльність нинішньої “коаліції можливостей” країн, які надають Україні різні види військової допомоги, як-от засоби ППО, артилерія, винищувачі F-16, зброя та навчання. Вона також координуватиме підготовку українських військових у країнах-союзниках і довгострокові двосторонні угоди про безпеку, які різні країни підписали з Україною”, — йдеться в повідомленні.

Місія базуватиметься на військовому об’єкті США в німецькому Вісбадені.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як каратимуть військовозобов’язаних, які не забрали з пошти повістки

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відправлятимуть повістки чоловікам від 18 до 60 років поштою…

4 години ago

Нідерланди можуть відправити Україні перші F-16, – міністр оборони

Нідерланди незабаром можуть відправити в Україну перші винищувачі F-16, оскільки необхідну для експорту ліцензію вже отримано.…

4 години ago

Сльози Роналду: Португалія обіграла Словенію на Євро-2024. Франція вийшла в 1/4 завдяки автоголу

Збірна Франції пройшла до чвертьфіналу Євро-2024 завдяки автоголу Яна Вертонгена. До всього іншого, футболістам французької збірної на…

4 години ago

Як заснути в нестерпну спеку: корисні лайфгаки

Напевно, цього літа особливо погано спиться вночі через спеку та духоту. Хочеться засунути голову в…

4 години ago

П’яні танці Кім Кардаш’ян на дні народження сестри потрапили на відео

Телесімейство Кардаш'ян-Дженнер відзначило 40-річчя Хлої. Вечірка пройшла у ковбойському стилі. Ресторан у Лос-Анджелесі був декорований під салун,…

4 години ago

Популярні курорти Туреччини різко почали втрачати туристів: навіть місцеві їдуть в Єгипет

Не секрет, що Туреччина – це популярний туристичний напрям серед українців. Однак останнім часом курорти на берегах…

4 години ago