Росія лише за рік ввезла зі США та Європи мікросхеми для військ на мільярд доларів

2023 року, незважаючи на санкції, Росія імпортувала високотехнологічних чіпів американського та європейського виробництва на суму понад $1 млрд, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на закриту митну статистику Росії.

Про це пише «finance».

Загальна вартість імпортованих Росією напівпровідників та інтегральних схем, які можуть бути використані для військової техніки, склала 1,7 мільярда доларів за рік. Більше половини цього імпорту склала продукція компаній із США та Європейського Союзу.

Наявні документи не містять доказів того, що ці компанії порушують законодавством санкцій при експорті технологій до Росії. Bloomberg зазначає, що більшість санкціонованих технологій потрапляє до Росії через треті країни, включаючи Китай, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати.

Американські та європейські компанії, чия продукція потрапила до Росії, заявили, що повністю дотримуються санкцій, запроваджених після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Раніше у липні видання «Верстка» з посиланням на дані митниці повідомляло, що за перші шість місяців 2023 року в Росію було ввезено чіпів західних компаній на суму понад 500 мільйонів доларів. Приблизно половина цієї суми припала на продукцію американських виробників Intel та Intel, AMD, включаючи мікропроцесори.

З початку повномасштабного збройного вторгнення Росії в Україну в 2022 році багато іноземних корпорацій, компаній та брендів оголосили про закриття бізнесу в Росії, що призвело до припинення імпорту з-за кордону.

У відповідь російська влада дозволила ввезення іноземних товарів у країну через треті країни в рамках паралельного імпорту без дозволу правовласника.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росіяни проникають у тил ЗСУ через підземні тунелі — Newsweek

Російські окупанти риють підземні тунелі, щоб проникнути за лінію фронту в Україні та атакувати позиції ЗСУ…

27 хв. ago

Піхота пройшла 1 км: ЗС РФ перерізали одну з доріг під Покровськом, — Bild (карта)

Підрозділи ЗС РФ зуміли просунутись вперед на Покровському напрямку, діставшись до однієї з другорядних доріг в…

29 хв. ago

Кабмін змінив порядок бронювання під час мобілізації – Умєрову додали повноважень

Уряд на засіданні 2 липня вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними…

32 хв. ago

Російські підводні човни проводять незаконні операції в Ірландському морі – Telegraph

Російські підводні човни проводили секретні операції в Ірландському морі і Збройні сили Великої Британії перейшли…

33 хв. ago

Енергетичний сектор України зазнав майже $57 млрд збитків під час війни – МВФ

З початку повномасштабного вторгнення український енергетичний сектор зазнав понад $56 млрд збитків. Про це йдеться у звіті…

34 хв. ago

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

2 години ago