У Китаї затонув атомний підводний човен: у США поділилися деталями

У першій половині цього року затонув атомний підводний човен Китаю і він спробував приховати цю подію від громадськості. Про це йдеться в матеріалі Reuters.

Інформацією про затонуле судно з журналістами поділився високопоставлений представник американського оборонного відомства. Він зазначив, що інцидент може поставити Пекін у незручне становище, адже той зараз намагається розширити свій військовий потенціал.

У військово-морському флоті Китаю понад 370 кораблів і він є одним із найбільших у світі. Тепер же держава в Азії розпочала виробництво нового покоління підводних човнів, які були б носіями ядерної зброї.

Представник Пентагона, який погодився говорити на умовах анонімності, розповів, що затонув атомний ударний підводний човен біля пірсу ще кілька місяців тому, між травнем і червнем, але перші подробиці весь світ дізнався тільки зараз. Водночас немає інформації, що саме стало причиною затоплення і чи було на порту ядерне паливо в той момент.

“Крім очевидних запитань щодо стандартів підготовки та якості обладнання, цей інцидент порушує глибші питання щодо внутрішньої підзвітності НВАК (Народно-визвольна армія Китаю, — ред.) і нагляду за китайською оборонною промисловістю, яка вже давно страждає від корупції. Не дивно, що ВМС НВАК спробували приховати факт потоплення”, — заявив інсайдер.

На опублікованих супутникових знімках від компанії Planet Labs, зроблених у червні, видно крани в Ухані, де мав стояти підводний човен.

Китай кілька місяців приховував, що підводний човен затонув Фото: Planet Labs Inc.
У Китаї намагалися приховати інцидент з атомною субмариною Фото: Planet Labs Inc.
Романчук Микола

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

27 хв. ago

Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом…

34 хв. ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

37 хв. ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

44 хв. ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

49 хв. ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

59 хв. ago