Норвегія почала відмовляти українським біженцям у захисті: кого це стосується

Норвегія почала відмовляти біженцям із України у тимчасовому захисті. Втім, стосується це не всіх – лише тих, хто походить із умовно “безпечних” регіонів. Також країна не приймає тих, хто на початку повномасштабного вторгнення перебував не в Україні. Наразі ж в країні проживає понад 80 тисяч наших співгромадян.

Про це повідомляє видання NRK. Відомо, шо норвезький уряд оголосив про жорстку економію для біженців з України та інших країн, а міністерка юстиції Емілія Енгер Мель пояснила, що вони зіткнулись з кризою.

“Ми повинні повернутися до конкретних заходів. Але немає сумнівів, що може бути посилення (економії)”, – зазначила посадовиця.

Зазначається, що посилення заходів стосується понад 80 тисяч осіб – це більше, ніж проживає у всій провінції Фіннмарк. Тому було вирішено надати захист лише тим, хто його потребує найбільше.

Людей з країни примусово поки не висилають, але вже відмовляють у наданні місця проживання. Зокрема, тим, хто має подвійне громадянство або проживав раніше за кордоном. Також почали відмовляти тим, хто виїхав з умовно безпечних регіонів: Львів і Львівська область, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Рівненська області.

“Це власна оцінка міграційного відомства, але я думаю, що вона правильна в тій ситуації, в якій ми зараз перебуваємо. Україна має фронт у війні, яка є жорстокою і жахливою, але є також частини країни, де воєнні дії відбуваються не так часто”, – наголосила Мель.

Водночас мешканці інших областей України все ще можуть претендувати на захист у Норвегії. За словами міністерки, заходи тривають, поки триває війна.

Допомога Норвегії

Норвезька рада у справах біженців (NRC) в Україні відкрила прийом заявок на отримання багатоцільової грошової допомоги. Претендувати на допомогу можуть такі категорії громадян: 

  • особи, які проживають у зоні бойових дій;
  • особи, що постраждали від нещодавніх обстрілів;
  • внутрішньо переміщені особи, які були змушені покинути свої домівки.

Також у червні Норвегія оголосила про надання Україні фінансової допомоги у розмірі 1,1 мільярда крон (понад 103 мільйони доларів США). Гроші підуть на відновлення енергетичної інфраструктури нашої країни та забезпечення надійного постачання електроенергії до наступної зими.

Романчук Микола

Recent Posts

Ліквідувати комісії та скасувати медогляд: яку реформу готує Міноборони для призовників

Міністерство оборони готує нову реформу для призовників. У відомстві планують ввести електронний кабінет, ліквідувати комісії та скасувати…

3 години ago

На одній із вулиць Кропивницького припинено вивіз сміття через курйозну причину

У Кропивницькому компанія «Екостайл», що займається вивезенням сміття, припинила обслуговувати контейнерний майданчик на вулиці Полтавській, 28…

3 години ago

Небезпечні одинаки. Названо найлютішого хижака на Землі, окрім людини

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них здатні мирно ділити…

4 години ago

Найнебезпечніший птах на Землі: живі динозаври 2 метри заввишки й вагою 76 кг бігають планетою

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них заворожують, інші розчулюють, а…

4 години ago

Не чіпали понад 100 років: блогер побував у замку, власник якого загинув на “Титаніку”

Міський дослідник і блогер під нікою deserted_places побував усередині замку у Франції, який був занедбаний…

4 години ago

Українцям скасують виплати, але щось залишать: прожити буде складніше

Восени 2024 року українські біженці в Польщі зіткнулися зі значними змінами в системі соціальної допомоги,…

4 години ago