Путін готує у Росії соціальний вибух

Багато ЗМІ вирішили передрукувати дані державної соціології РФ від ВЦВГД (Всеросійський центр вивчення громадської думки). Там вони показали, що за тиждень рейтинг Путіна знизився на 3,5%, а рівень довіри – на 2,6%. Але при цьому довіра все ще вища за 70%.

Цим ВЦІОМ, звичайно, не можна довіряти. Бо, по-перше, сама контора обслуговує Кремль, а по-друге, чекати від росіян винятково чесних відповідей не варто. Через страх перед репресіями та ефекти «соціально прийнятної відповіді». Це не каже, що вони не підтримують Путіна чи війну, але якісь конкретні цифри в паблику – фуфло. Але те, що результати опитування з’явилися саме в такому вигляді, а в їхнє поширення вклали великі ресурси свідчить, що реальна соціологія набагато гірша.

Публікація таких даних може (і, найімовірніше, є) елементом спроби каналізувати напругу. Знайти відповідальних за Курськ, постійні атаки по російському тилу, теракти ІДІЛ, економічні негаразди доведеться. Призначати і публічно карати винних теж. Потім буде вдало, що влада «чує простий народ» і працює над вирішенням проблем.

Крім того, потрібно підготувати суспільство до можливих непопулярних кроків чи поганих новин. Від провалів на фронті до можливої ​​нової хвилі мобілізації. Відповідно, публікація інформації про зниження підтримки може бути кроком для встановлення інформаційного контролю за невдоволенням, щоб завдяки пропаганді регулювати наратив – чим можна обурюватись, а чим не варто.

Дані за рівнем тривожності (це вже більш релевантне дослідження), що різко зросла за 2 тижні на 9% – до 46% – більш показові для прямої аналітики. Так, показник дуже далекий від рекорду часів першої хвилі мобілізації у 2022 – тоді вона долітала до 70%, але вже можна порівняти з періодом бунту Пригожина.

Через те, що більшості росіян наплювати на будь-що, крім власного комфорту, жодних черг до військкоматів не спостерігається навіть після вторгнення в російський хартленд. Спостерігається роздратування та пошук відповідальних. Російське суспільство, як від нього не приховують реальність затяжної та кривавої війни, перебуває у стані постійного відчутного стресу.

Джерелом цього роздратування є в тому числі те, що спочатку мобілізація, потім бунт Пригожина, а зараз постійні атаки по тилах і вторгнення до Росії порушують соціальний договір між російським суспільством і путінським режимом: «економічна стабільність, відносна безпека та телевізійна велич в обмін на аполітичність ».

Так, таке суспільство не може організувати повстання проти влади. Але – розчароване та роздратоване – не піде на мобілізацію сил задля збереження режиму, не підтримуватиме його (що саме Пригожин довів), а у разі глибокої кризи швидко скотиться до хаотичного насильства. Тому так, навіть поточний рівень тривожності може мати довгострокові наслідки внутрішньої стабільності РФ.

Таким чином, публікація даних про зниження підтримки та реальне зростання тривожності населення РФ вимагають від Путіна і Ко спробувати зробити це невдоволення контрольованим. Направлятимуть його на поганих бояр, а також на «внутрішні та зовнішні вороги»: мігрантів, геїв, українців, Захід, рептилоїдів тощо. Це звичайна практика для автократій та диктатур, але за планом все йде не завжди. Провокація ненависті завжди породжує ненависть. Насильство породжує насильство.

Сегментація суспільства з пошуком внутрішніх ворогів – якщо щось піде не так – породжує ризики внутрішнього вибуху, миттєвого чи відкладного. З непередбачуваними наслідками, яких можна уникнути. Якщо закінчити війну, усунути Путіна, розпочати процес денацифікації російської держави та суспільства. Але чи здатні цього у Росії? На сьогоднішній день – ні. Тому їм рано чи пізно буде ще страшніше і набагато болючіше. Так, Курська операція кинула в цей процес кілька дров. Але ніхто не покинув їх більше, ніж Путін.

Юрій Богданов, “Фейсбук”

Лисенко Катерина

Recent Posts

Росія сховала за кордоном мільярди доларів, які неможливо заморозити, — аналітик

Навіть всупереч міжнародним санкціям, за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російським резидентам вдалося накопичити…

8 хв. ago

Ціни на оренду житла “злетіли до небес”: скільки коштує квартира у Києві, Львові та Дніпрі

Бум на житло в Україні. Вартість оренди суттєво зросла разом із попитом. Окрім початку навчального року,…

20 хв. ago

У РФ у районі золотовидобувної ділянки розбився вертоліт з бізнесменами: подробиці (фото)

У Амурській області Росії сталася авіакатастрофа за участю легкого багатоцільового гелікоптера Robinson R66. Це сталося…

30 хв. ago

“Послам приготуватися?”: Безугла проситься до комітету Ради з зовнішньої політики

Народна депутатка Мар'яна Безугла написала заяву про звільнення з посади заступника голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони…

42 хв. ago

Наречена мільярдера Джеффа Безоса розповіла про бажання вийти за нього заміж

54-річна американська журналістка Лорен Санчес розповіла про плани на весілля з мільярдером Джеффом Безосом, 60.…

55 хв. ago

Чи беруть в армію чоловіків з інвалідністю: дехто має пройти повторну ВЛК

В Україні під час воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років підлягають мобілізації. Однак…

1 годину ago