Розвідка РФ організовує диверсії, щоб зірвати постачання зброї Україні – деталі від NYT

Розвідки США та західних союзників відстежують збільшення диверсійних операцій в Європі, які є частиною російської кампанії з підриву підтримки військових зусиль України.

Про це пише The New York Times.

Серед російських операцій можуть бути зокрема, підпали складу в Англії, лакофарбового заводу у Польщі, житлових будинків в Латвії, а також магазину Ikea у Литві.

Крім того, людей, звинувачених у тому, що вони є російськими агентами, заарештували за звинуваченнями у підготовці нападів на військові бази США.

Хоча ці дії можуть виглядати випадковими, американські та європейські чиновники з безпеки кажуть, що вони є частиною узгоджених зусиль Росії, щоб уповільнити поставки зброї Києву та створити видимість зростаючої європейської опозиції щодо підтримки України. А офіційні особи кажуть, що цією кампанією керує російська військова розвідка ГРУ.

Атаки, принаймні на даний момент, не перервали потік зброї в Україну. Але деякі представники західних спецслужб у розмові з журналістами припускають, що Росія намагається посіяти страх і змусити європейські країни посилити безпеку в усьому ланцюжку постачання зброї, додаючи витрати та сповільнюючи темпи передачі.

Представники спецслужб США та Європи заявили, що Росія обережно поводиться з такими операціями. Кремль хоче привернути увагу до таємничих пожеж, але не настільки, щоб нарватися на пряме звинувачення.

Стратегія Росії – “розділяй і володарюй”, – сказала пані Кендалл-Тейлор, нині старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки. “Зараз це не дуже дорога стратегія для Росії, тому що ми всі відповідаємо окремо. Ось чому важливо, щоб з часом ми колективізували відповідь”.

“Вони (росіяни. – Ред.) хочуть перенести війну в Європу, але вони не хочуть війни з НАТО. Тож вони роблять усе те, що є меншим за звичайні атаки”, – додала Кендалл-Тейлор.

Однією з перших недавніх диверсій, які приписують Росії, стала березнева пожежа на складі в Лондоні, на якому, ймовірно, перебувало озброєння, що мало бути відправлене до України.

За інформацією видання, оперативники ГРУ використовували російську дипломатичну будівлю в Суссексі, Англія, щоб завербувати місцевих жителів для здійснення підпалу. Чотирьом британцям висунули звинувачення в підпалі, а одному з них висунули звинувачення в допомозі іноземній розвідці.

У відповідь Британія вислала російського військового, який працював на спецслужби, і закрила кілька російських дипломатичних будівель, включаючи оперативний центр ГРУ в Сассексі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отруйна змія померла після укусу чоловіка: як це сталося

В Індії змія вкусила чоловіка, але він не розгубився і тричі вкусив її у відповідь. Рептилія померла,…

2 хв. ago

Портрет короля Чарльза і королеви Камілли з принцами Вільямом спантеличив підданих. Фото

Члени сім’ї монархів Великої Британії поділилися історичним портретом, зробленим під час щорічного Королівського тижня в…

9 хв. ago

Бачили навіть в Україні. Над Туреччиною пронісся яскравий зелений метеорит

У ніч проти 6 липня в небі над Туреччиною зафіксували яскравий зелений метеорит. Його бачили над Анкарою, Стамбулом, Бурсою,…

27 хв. ago

Що буде, якщо не взяти повістку та вчасно не сплатити штраф за ухиляння від призову

У Міністерстві юстиції роз’яснили, яким чином діятиме закон щодо тих, хто ухиляється від військового обліку та не…

31 хв. ago

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

4 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

4 години ago