Польща та Росія домовилися про транзит казахстанської нафти до Німеччини

Польський оператор трубопроводів PERN та російська “Транснафта” погодили продовження транзиту казахстанської нафти до Німеччини, повідомляє Reuters. Постачання могли припинитися в червні через проблеми з платежами.

У квітні «Транснафта» попередила Казахстан про загрозу зупинки транзиту через тупикову ситуацію з оплатою сертифікаційних робіт у Польщі. Перевірка лічильників витрати нафти на польській частині трубопроводу «Дружба» має бути виконана до 5 червня. Пристрої необхідно періодично сертифікувати відповідність російським стандартам.

У результаті PERN, «Транснафта» та німецька нафтопереробна компанія PCK Schwedt, яка отримує постачання з Казахстану, домовилися про те, що остання візьме на себе витрати на обслуговування. У свою чергу самі роботи виконає неназване словацьке підприємство, щоб виключити загрозу санкцій проти PERN.

Казахстан сильно залежить від Росії в питаннях експорту, більша частина якого (1,5 млн барелів на день або 1,5% світових поставок) здійснюється різними російськими трубопроводами, в тому числі через «Дружбу». Її північна гілка, що йде до Німеччини через Польщу та Білорусь, качає казахстанську нафту KEBCO для заводу в Шведті, який постачає більшу частину палива до Берліна. 2024 року Німеччина має отримати від центральноазіатської республіки 1,2 млн тонн нафти.

Трубопровід «Дружба», оператором якого є «Транснефть», — один із найбільших у світі, його пропускна спроможність становить 2 млн барелів на добу. Обсяги поставок щодо нього різко скоротилися після вторгнення в Україну, оскільки Євросоюз відмовився купувати російську нафту.

Ольга Степанова

Recent Posts

Більше, ніж після Другої світової: The Economist підрахувало втрати окупантів в Україні – графік

Росія не оприлюднює кількість своїх солдатів, які були вбиті або поранені від початку її повномасштабного вторгнення…

1 хв. ago

Аномальна спека в Україні: коли та у яких областях очікувати 41° тепла

Упродовж 11-15 липня у більшості областей України буде сильна спека: максимальна температура вдень становитиме 35-38°.…

3 хв. ago

Мобілізація в Україні 2024: ТЦК з 16 липня репресуватимуть водіїв

Якщо військовозобов'язані до 16 липня не оновлять свої військово-облікові дані, то їх можуть визнати ухилянтами.…

8 хв. ago

“Україна чарівна”: Залужний поділився знімком з відпочинку з дружиною (фото)

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поділився селфі зі своєю дружиною Оленою Залужною. Фото з’явилося на сторінці ексвоєначальника у Facebook…

10 хв. ago

Чотири стильні зачіски на літо, з якими не буде спекотно

Зачіска є важливим доповненням до образу, тому слід до її вибору ставитися ретельно. Улітку всім…

12 хв. ago

Ухилянтам стане важче? Річку Тису на Закарпатті обнесли “колючим” парканом (відео)

У Закарпатській області вздовж річки Тиса, в якій нерідко виловлюють потопельників, встановили фортифікацію у вигляді загородження…

14 хв. ago