Збиття Іл-76 у Судані: Reuters повідомив, хто міг бути на борту літака

На літаку Іл-76, який бійці Сил швидкого реагування 21 жовтня збили в Судані, міг летіти російський бізнесмен Віктор Гранов. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерело в повстанській армії.

Як зазначає агентство, Іл-76 використовували для постачання зброї, боєприпасів і провізії в Ель-Фашир, де регулярна армія Судану вже кілька місяців відбиває атаки Сил швидкого реагування. За словами співрозмовника Reuters, літак якраз здійснював постачання, коли його збили.

Одним із членів екіпажу міг бути 67-річний Віктор Гранов. За даними правозахисників Amnesty International, він є бізнесменом і раніше був пов’язаний з Віктором Бутом, якого у 2022 році звільнили з американської в’язниці під час обміну з Росією. Гранов також керував двома авіакомпаніями, які звинуватили в порушенні ембарго на постачання зброї в Демократичну Республіку Конго.

Службове посвідчення, південноафриканські водійські права і прострочений паспорт Гранова знайшли на місці інциденту.

Другим підозрюваним членом екіпажу є 33-річний Антон Селіванець, паспорт якого також знайшли на місці події. На своїх фотографіях в соціальних мережах Селіванець позує на тлі літаків Іл-76 з логотипом Всесвітньої продовольчої програми в аеропортах Ефіопії. У ВПП заявили, що той не є членом екіпажу чи підрядником їхньої організації.

Крім того, Reuters отримав відео, яке, як стверджують повстанці, зробили на мобільний телефон, що знайшли в уламках літака. Одного з чоловіків на відео ідентифікували як 61-річного росіянина Олександра Кабанова, який служив у російських Повітряно-десантних військах і кілька років провів в Африці, зокрема в Уганді, Судані та Південному Судані.

Романчук Микола

Recent Posts

Українських жінок треба готувати до військової служби – військовий

Українські захисники виступають за підготовку жінок до військової служби. При цьому, наразі про мобілізацію не…

9 хв. ago

На Ібіці шеф-кухар побив клієнта, бо тому не сподобалася якість їжі

В Іспанії трапився курйозний інцидент, коли поліції довелося затримати шеф-кухаря одного з популярних ресторанів. Сталося це на середземноморському…

22 хв. ago

Україна заборонила діяльність проросійської Словʼянської партії

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність Слов’янської партії та постановив конфіскувати її майно, кошти і активи у дохід…

30 хв. ago

Надзвичайно простий, але дієвий лайфхак для прибирання за 10 хвилин

Ніхто не хоче витрачати час на прибирання, яка нерідко здається нескінченним процесом. Але використовуючи один…

41 хв. ago

Автомобілістів почали штрафувати за пальне: “встрягти” може кожен

Поліція винесла попередження про, здавалося б, незначне порушення, яке може спричинити суттєві штрафи для водіїв,…

2 години ago

Третя платіжка за газ: за що від українців вимагають оплати

Українці щомісяця сплачують комунальні рахунки. Проте кількість платіжок лише зростає. Тепер громадяни мають сплатити і третю платіжку…

2 години ago