“Північний потік” підірвали за наказом Залужного, Зеленський нічого не знав, – Spiegel

Підрив газогону “Північний потік” у вересні 2022 року був здійснений за наказом тодішнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного без відома президента Володимира Зеленського. Таку інформацію публікує німецьке видання Spiegel, посилаючись на результати власного розслідування.

Організатор

Ключовим організатором операції Spiegel називає Романа Червінського, який начебто багато років працював на СБУ. У 2019 році СБУ викрала з окупованої частини Донбасу сепаратиста Володимира Цемаха, причетного до збиття рейсу MH17. За даними Spiegel, Червінський тоді отримав ордени і медалі. 

Згодом він начебто перейшов до військової розвідки ГУР, але його кар’єра була зруйнована в 2020 році, коли провалилася операція з виманювання найманців ПВК “Вагнер” літаком через Білорусь. 

“Вагнергейт” став політичним скандалом у Києві. Агенти відчули себе зрадженими. Червінський з’явився перед камерами та звинуватив у провалі політичне керівництво навколо президента Зеленського та образив його”, – пише Spiegel.

У квітні 2023 року Червінського заарештували та звинуватили в ще одній невдалій операції. Його прихильники впевнені, що частина влади хоче помститися екс-агенту за те, що він їх публічно критикував. Про політичний процес говорив і його адвокат.

Зрештою Червінського випустили з в’язниці під заставу. Проте зараз він перебуває під домашнім арештом у зв’язку зі звинуваченнями в корупції.

Диверсійна група

За даними німецьких журналістів, диверсійний загін складався з кількох українських водолазів, майже всі з яких були цивільними.

Видання також стверджує, що в межах майже дворічного розслідування йому вдалося з’ясувати особи кількох фігурантів, про яких раніше не було відомо публічно. Це кілька чоловіків та одна жінка.

Команда начебто зафрахтувала в місті Росток вітрильну яхту “Андромеда” під вигаданими іменами і розпочала операцію, яка тривала майже три тижні. Зловмисники заклали кілька вибухових пристроїв на трубопроводах, що проходять по дну Балтійського моря. Вони підірвали три з чотирьох труб “Північного потоку” 1 і 2.

“Результати дослідження відповідають висновкам німецьких слідчих та іноземних спецслужб”, – стверджує видання.

Головний замовник

За інформацією Spiegel, операція коштувала майже 300 тисяч доларів і фінансувалася приватно. За словами інсайдерів, зелене світло їй дав тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Також видання стверджує, що президент Володимир Зеленський про цю операцію не був поінформований.

Як пише Spiegel, у червні 2022 року військова розвідка Нідерландів попередила ЦРУ та владу Німеччини про те, що атаку на “Північні потоки” готує група, яка підпорядковується “безпосередньо” Залужному. 

Зеленського мали навмисно обійти, пише Spiegel.

За інформацією німецьких журналістів, міркування про знищення “Північних потоків” почалися задовго до повномасштабного нападу Росії на Україну. Але, коли вторгнення відбулося, до ідеї знову повернулися. 

“Розрахунок диверсантів, очевидно, полягав у завданні серйозної шкоди російській військовій економіці та назавжди позбавити Москву мільярдних доходів від продажу газу в Європу. Група розглядала трубопроводи як законну військову ціль. Крім того, зазначається, що російська державна компанія “Газпром” керує двома власними компаніями найманців”, – пише Spiegel.

Романчук Микола

Recent Posts

“Робить брудні маленькі випади в мій бік”: Трамп виступив із звинуваченнями на адресу Зеленського

Кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп звинуватив президента України Володимира Зеленського у "брудних випадах" у…

9 секунд ago

“Перебіжчики і зрадники”: у Пугачової та Орбакайте хочуть забрати майно в РФ

Російська співачка Алла Пугачова та її донька Крістіна Орбакайте активно займаються продажем своєї нерухомості в…

4 хв. ago

Це страшилка від страху – в Україні відреагували на ядерні погрози Москви

Російський диктатор Володимир Путін використовує останні аргументи, якими він може налякати світ та Україну – це ядерні погрози.…

13 хв. ago

Мобілізація чоловіків 50-60 років: кого все ж забиратимуть до армії

Сухопутні війська видали директиву, що чоловіки від 50 до 60 років, до цього підлягали мобілізації, можуть…

17 хв. ago

Школи переходять на новий формат навчання: звикати до змін доведеться усім

Українська система освіти опинилася перед серйозними викликами через повномасштабне вторгнення Росії. Масштабні руйнування, перебої з…

20 хв. ago

Білл Гейтс виявився “любителем хот-догів” і став зіркою Instagram — відео

У соціальній мережі Instagram у вівторок, 24 вересня, з'явилося відео, де засновник корпорації Microsoft, філантроп…

22 хв. ago