Через повені у Польщі Туск закликав знищувати бобрів і наразився на критику

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск звинуватив бобрів у ескалації стихійного лиха — руйнівних повеней, він яких потерпає країна. Проте екологи заявили, що влада використовує бобрів у “чисто політичних цілях”. 

Про це повідомляє Politico. 

Польський прем’єр вважає, що тварини можуть пошкодити греблі та дамби, тому оголосив, що його уряд дозволить будь-які дії проти бобрів у межах закону. 

“Іноді доводиться вибирати між любов’ю до тварин і безпекою міст, сіл і стійкістю дамб. Робіть все, що потрібно, я буду захищати ці рішення. Сьогодні дамби є абсолютним пріоритетом”, – сказав Туск.

Таку заяву польського прем’єр-міністра екологічний біолог і фахівець з бобрів Анджей Чех назвав абсурдною. За його словами, уряд намагається швидко вказати на цапа-відбувайла, винного у руйнівних повенях.  

Окрім того, як зазначає еколог, мисливці та фермери становлять опору для одного з партнерів Туска по коаліції – аграрно-консервативної Польської народної партії (PSL), 

“Фермери зазвичай проти бобрів, тому що вони іноді затоплюють поля та посіви. Мисливці зацікавлені в покращенні свого іміджу в суспільстві, тому прагнуть, щоб їх сприймали як рятівників, та сподіваються отримати гроші платників податків за відстріл бобрів, як отримували за відстріл диких кабанів під час африканської чуми свиней”, — сказав Чех. 

На думку експерта, полювання на бобрів призведе до “масового знищення створених бобрами місць проживання, зменшення їх природного утримання. Чех запропонував простіший спосіб захистити дамби від бобрів: розмістити навколо них сітки. 

Екологи стверджують, що бобри не сприяють стихійним лихам, таким як повені, лісові пожежі та посухи, але є важливою частиною рішення, сприяючи здоровим водно-болотним системам, які, у свою чергу, поглинають вуглець і сповільнюють річковий потік.

У виданні нагадали, що надзвичайна кількість опадів у вересні призвела до руйнівних повеней у Центральній Європі. Внаслідок стихійного лиха загинули щонайменше 16 людей, а в деяких населених пунктах Чехії та Польщі провели евакуацію. Польський уряд розгорнув армію в найбільш постраждалих районах. 

Романчук Микола

Recent Posts

“Робить брудні маленькі випади в мій бік”: Трамп виступив із звинуваченнями на адресу Зеленського

Кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп звинуватив президента України Володимира Зеленського у "брудних випадах" у…

8 хв. ago

“Перебіжчики і зрадники”: у Пугачової та Орбакайте хочуть забрати майно в РФ

Російська співачка Алла Пугачова та її донька Крістіна Орбакайте активно займаються продажем своєї нерухомості в…

11 хв. ago

Це страшилка від страху – в Україні відреагували на ядерні погрози Москви

Російський диктатор Володимир Путін використовує останні аргументи, якими він може налякати світ та Україну – це ядерні погрози.…

20 хв. ago

Мобілізація чоловіків 50-60 років: кого все ж забиратимуть до армії

Сухопутні війська видали директиву, що чоловіки від 50 до 60 років, до цього підлягали мобілізації, можуть…

25 хв. ago

Школи переходять на новий формат навчання: звикати до змін доведеться усім

Українська система освіти опинилася перед серйозними викликами через повномасштабне вторгнення Росії. Масштабні руйнування, перебої з…

28 хв. ago

Білл Гейтс виявився “любителем хот-догів” і став зіркою Instagram — відео

У соціальній мережі Instagram у вівторок, 24 вересня, з'явилося відео, де засновник корпорації Microsoft, філантроп…

29 хв. ago