У Норвегії змінили правила для біженців: що треба знати українцям

Норвегія й далі надає прихисток українцям, які рятуються від війни, але з липня 2024 року вносяться певні зміни до правил їхнього перебування. Новоприбулі українці, які шукають тимчасового колективного захисту, зможуть зареєструватися лише в одному муніципалітеті – Роде. Це стосується всіх: як тих, хто шукає житла, так і тих, хто вже його має.

Що треба знати громадянам України, які приїдуть за захистом до Норвегії та які ще норми змінилися у липні, пише The Norwegian Directorate of Immigration (UDI).

Нові умови реєстрації біженців

З 15 липня 2024 року всі особи, які бажають подати заяву на отримання захисту, повинні їхати до Національного центру в Роде для реєстрації. Дане правило стосується всіх українців, які шукають прихисток у Норвегії, незалежно від того, чи потребують вони житла в центрі прийому біженців, чи ні.

Важливо, що українці більше не зможуть зареєструвати свою заяву про надання захисту в колишніх пунктах реєстрації поліції по всій країні (Кіркенес, Тронхейм, Берген, Ярен та Торп). Це можна зробити тільки в Національному центрі прибуття та реєстрації біженців (Nasjonalt ankomstsenter) в муніципалітеті Роде або в Реєстраційному центрі Гардермуен (Gardermoen registreringssenter), що знаходиться біля аеропорту Осло.

“Зв’яжіться з логістичною групою Імміграційної служби національної поліції (за телефоном 40 02 61 90, щоб домовитися про час і місце, де ви можете зустрітися для реєстрації заяви про захист. Графік роботи телефону: з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00. Телефон не працює в суботу, неділю та всі святкові дні”, – пояснюють у поліції.

Під час реєстрації в поліції за попереднім записом слід мати при собі всі документи, що засвідчують особу. Звертаємо увагу біженців, що подорож до Національного центру прибуття та реєстрації біженців організовується та оплачується ними самостійно.

“Ви також маєте знати, що ми не можемо гарантувати Вам наявність місця проживання саме в тому районі Норвегії, де Ви проживали раніше, тому Вам необхідно взяти з собою всі Ваші речі, коли Ви їхатимете до Національного центру прибуття та реєстрації біженців”, – зазначається на сайті поліції.

Зміни у правилах щодо колективного захисту

Якщо ви втратите колективний захист в Норвегії, то ви не зможете більше отримати колективний захист. Зміни вступили в дію з 1 липня 2024 року. Ваш дозвіл на колективний захист може бути скасовано відкликано, якщо ви їздили в Україну без поважної на це причини, або перебували за межами Норвегії довше ніж 6 місяців протягом року.

За новими правилами, з 1 липня 2024 року українці не зможуть отримати колективний захист повторно.

“Якщо ви знову подаєте заявку на захист, вона буде розглядатися як заявка на індивідуальний захист. Це означає, що UDI зробить індивідуальну оцінку того, чи потрібен вам захист у Норвегії”, – пояснюють у норвезькому Директораті у справах іноземців (UDI).

Якщо ви втратите колективний захист в Норвегії, то ви не зможете більше отримати колективний захист. Зміни вступають в дію з 1 липня 2024 року.

Якщо ви знову подаєте заявку на захист, ваша заявка буде розглядатися як заявка на індивідуальний захист. Це означає, що UDI зробить індивідуальну оцінку того, чи потрібен вам захист у Норвегії. Це матиме кілька наслідків для ваших прав у Норвегії:

  • Ви втрачаєте свої права в муніципалітеті, де ви проживаєте.
  • Ви маєте право на місце в притулку, поки ми розглядаємо вашу заявку на індивідуальний захист.
  • Ви повинні подати заявку на отримання тимчасового дозволу на роботу, щоб мати можливість працювати, поки ви чекаєте на відповідь.
  • Якщо ви отримаєте індивідуальний захист, ви використали своє право на поселення з державною допомогою, і ви повинні самостійно знайти та оплатити своє житло.
  • Якщо UDI визначить, що ви не відповідаєте вимогам для отримання індивідуального захисту, ваша заявка буде відхилена, і ви маєте залишити Норвегію.

Вимоги до отримання індивідуального захисту стали суворіші, ніж до отримання колективного захисту. Ви повинні мати можливість довести, що ви відповідаєте цим вимогам. Процес доведення може бути складним і потребувати багато часу.

Українці в Норвегії

У Норвегії наразі перебувають понад 70 тисяч українських біженців. Щоб зменшити привабливість країни для захисту, уряд неодноразово посилював правила підтримки втікачів від війни в Україні.

Багато з приїжджих у 2022-2023 роках вже завершують або завершили однорічну освітню програму, що включає в себе вивчення норвезької мови й історії країни. З цим пов’язане збільшення кількості працевлаштованих українців. Також норвезька влада закликає підприємців активніше брати на роботу саме громадян України, адже такі працівники мають зазвичай гарну кваліфікацію. 

Ольга Степанова

Recent Posts

РФ створила секретний підрозділ для атак на світову підводну інфраструктуру

США виявили підвищену активність Росії в районі ключових підводних кабелів. У Вашингтоні вважають, що тепер…

1 годину ago

Закриття заводів Volkswagen у Німеччині: як реагують працівники

Працівники Volkswagen обурені повідомленням про можливе закриття заводів  по всій Німеччині. Робоча рада Volkswagen, що представляє…

1 годину ago

Світла може не бути до 20 годин на добу: українцям назвали поганий сценарій

Центр протидії дезінформації повідомляє, що цієї зими українці можуть зіткнутися з відключеннями електроенергії, які триватимуть…

2 години ago

ЗСУ зупинили просування росіян на Куп’янському напрямку, – комбат 92-ї ОШБр

Просування російських військ на Куп'янському напрямку фронту в Україні зупинено, заявив командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї окремої…

2 години ago

“Зрада” чи необхідність: навіщо “Укрзалізниця” витрачає на штори 7 млн гривень

Багатомільйонний тендер на закупівлю сонцезахисних штор у пасажирські вагони викликає багато запитань. Одне з них…

2 години ago

Королева – божевільна, принц – тупий: культовий британський актор образливо висловився про королівську сім’ю

85-річний Ієн Мак-Келлен за свою приголомшливу кар'єру в кіно і театрі був обласканий не тільки…

3 години ago