Гонка озброєнь: РФ заблокувала в ООН резолюцію щодо ядерної зброї у космосі

У середу Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, розроблену США, яка закликала країни запобігати гонці озброєнь у космосі. Про це повідомляє Reuters.

Цей крок спонукав Сполучені Штати засумніватися, чи Москва щось приховує. Голосування відбулося після того, як американська влада звинуватила Москву в розробці протисупутникової ядерної зброї для розміщення в космосі, РФ заперечує ці звинувачення.

Василь Небензя, посол Росії в ООН, звинуватив Вашингтон у спробі заплямувати Москву та заявив, що Росія найближчим часом почне перемовини з членами Ради щодо власного проєкту резолюції, спрямованої на збереження миру в космосі.

“Ми хочемо заборони на розміщення будь-якої зброї в космічному просторі, а не тільки (зброї масового ураження — ред.)”, — заявив Небензя.

Проєкт резолюції був винесений на голосування США і Японії після майже шести тижнів перемовин. За нього проголосували 13, Китай утримався, а Росія наклала вето.

Представники розвідки США, зі слів трьох осіб, знайомих з їхніми висновками, вважають, що РФ на орбіті Землі може розмістити об’єкт, який являє собою ядерну бомбу космічного базування, електромагнітне випромінювання якої внаслідок вибуху виведе з ладу великі мережі супутників.

Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки Білого дому, заявив, що Росія ще не розгортала таку зброю.

Резолюція США в ООН щодо ядерної зброї у космосі

США ініціювали голосування в Радбезі за проєкт резолюції, який закликає запобігти гонці озброєнь у космічному просторі. Вашингтон уже звинуватив Москву в розробці протисупутникової ядерної зброї, яка має бути виведена в космос.

Текст ООН підтверджував би зобов’язання дотримуватися Договору про космос і закликав держави “активно сприяти досягненню мети мирного використання космічного простору та запобігання гонці озброєнь у космосі”. Договір стосовно космосу 1967 року забороняє підписантам, включно з РФ та США, розміщувати “на орбіті навколо Землі будь-які об’єкти, що несуть ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

20 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

20 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

20 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

20 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

20 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

21 годину ago