Відмови європейських судів в екстрадиції. В українських в’язницях масово порушуються права людини

Британське видання Daily Express пише про жахливі умови утримання ув’язнених в українських в’язницях і про те, що через масові порушення прав людини європейські суди все частіше відмовляють Україні в екстрадиції.

Видання також повідомляє, що українські силові структури активно використовують кримінальні справи для шантажу і вимагання у підприємців.

Наводиться заява 42-х видатних представників українського бізнесу, які цього року заявили президенту Володимиру Зеленському про свою стурбованість тиском на бізнес і «використанням воєнного стану корумпованими співробітниками правоохоронних органів для вимагання грошей у підприємців».

Пригадується нещодавній рейд поліції в одній із провідних інвестиційних брокерських компаній України Concorde і арешт її власника Ігоря Мазепи.

Видання зазначає, що багато підприємців, коли опинилися під тиском, були змушені виїхати за кордон, і тепер Київ вимагає їх екстрадиції. Однак європейські суди «дедалі частіше не бажають виконувати ці запити і стають дедалі критичнішими щодо системи правосуддя України».

У статті наводиться звіт Держдепу США про порушення прав людини в українських в’язницях. У ньому йдеться про те, що умови утримання у в’язницях залишаються важкими, а «фізичне насильство, відсутність належної медичної допомоги та неадекватне харчування» є гострими проблемами. Ув’язнені також повідомляли про випадки жорстокого та такого, що принижує гідність, поводження як з боку тюремної адміністрації, так і з боку інших ув’язнених.

Через дуже погану репутацію української системи кримінального правосуддя запити Києва відхиляються навіть у випадках, пов’язаних із воєнними злочинами. Наводиться приклад, як Фінляндія відмовилася видавати Україні 36-річного громадянина Росії, одного з лідерів угруповання «Русич» Яна Петровського.

Видання наводить приклад ще однієї відмови в екстракції: Верховний суд Швеції виніс рішення проти екстрадиції людини в Україну з посиланням на статтю 3 Європейської конвенції про права людини. Суд заявив, що тюремний стан в Україні погіршився з початку війни, зі збільшеними ризиками жорстокого поводження і загрозами як життю, так і здоров’ю.

Український суддя ЄСПЛ Микола Гнатовський заявив, що Україна посідає друге місце після Туреччини за кількістю позовів, поданих до суду. Найпоширенішою скаргою є жахливі та нелюдські умови утримання в українських в’язницях.

«Після того, як вас затримали, жодні конвенції проти тортур не застосовуються. Прав людини не існує. Це зона, вільна від прав людини. Вони змусять вас підписати все, що вони захочуть, чи то продаж вашого бізнесу за малу частину його вартості, чи то передача активів», – коментує український адвокат Ростислав Кравець.

Романчук Микола

Recent Posts

“Я не ідіотка”: блогерка назвала пластичні операції, на які не погодиться навіть за мільйон

Інтернет-знаменитість та популярна блогерка Анастасія Покрищук відома багатьом завдяки модифікації своєї зовнішності через пластичні операції,…

16 хв. ago

Навіщо у коктейлях дві трубочки: майже ніхто не знає, як їх використовувати

Трубочки доповнюють далеко не кожен коктейль. Міцні напої, які подають в маленьких чарках і які…

20 хв. ago

“Ми повинні вийти”: Трамп хоче “вивести” США з російсько-української війни

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп пообіцяв "вивести" США з російсько-української війни та провести…

22 хв. ago

Припиніть прасувати постільну білизну: причини, чому потрібно відмовитися від цієї звички

Раніше практична кожна жінка завжди прасувала постільну білизну після прання. Виявляється, від цієї звички краще…

39 хв. ago

Як правильно зберігати літній одяг взимку: поради експертів

Дні поступово стають холоднішими, тож багато людей почали діставати більш теплий одяг із шаф і стали думати…

46 хв. ago

Годують рисом: у мережі показали курячі яйця з абсолютно білим жовтком (фото)

Фотографії варених яєць з білим жовтком завірусились у японських соціальних мережах. Тисячі людей тепер не…

50 хв. ago