“Людина досить закрита”: хто очолив 5 службу ФСБ, яка збирає дані про Україну

У Росії призначили нового очільника П’ятої служби ФСБ, яка відповідає за збір інформації про Україну. Ним став Олексій Комков.

Як повідомляє проєкт “ВЧК-ОГПУ“, однією з основних завдань Комкова на новій посаді, окрім політичного функціоналу вибудовування необхідних режиму відносин з іншими державами на зовнішньому треку, також зараз буде і реалізація різних схем обмінних фондів з іноземними спецслужбами, з метою “виколупування” ряду осіб, які перебувають у міжнародному розшуку на запит Росії або які відбувають покарання у іноземних юрисдикціях.

Зазначається, що це завдання не з простих у нинішніх реаліях. Колишній начальник П’ятої служби Сергій Бєсєда створив обмінний “актив” у вигляді Пола Уілана, Евана Гершковича та інших громадян різних іноземних держав.

Проєкт зазначає, що Олексій Комков людина досить закрита. Добре грає у хокей та знаходиться у серйозній опозиції до впливових кланів. З його близьких людей можна виділити в минулому бізнесмена Едуарда Левченка (живе в Чорногорії; раніше був затриманий і відбував покарання в Росії у кримінальній справі в рамках кланових воєн у ФСБ), а також заступника губернатора Ненецького автономного округу Олександра Дудорова (випускник Голіцинського прикордонного інституту ФСБ та екс-глава міського поселення Голіцино Одинцовського муніципального району Московської області).

Що відомо про 5 службу ФСБ

П’ята служба ФСБ – підрозділ, що спеціалізується на зборі інформації всередині Росії та в країнах колишнього Радянського Союзу. Перед вторгненням в Україну правитель РФ Володимир Путін багато в чому покладався на відомості, надані саме цим підрозділом ФСБ. Втім, звіти не відповідали дійсності.

На початку російського повномасштабного вторгнення низка ЗМІ навіть повідомляла, що очільника служби Сергія Бєсєду і його колег заарештували за фейкові дані у звітах про Україну. Втім, підтверджень не було.

Тепер же стало відомо, що чиновника зняли з посади. Формально Бєсєду звільнили через досягнення ним 70-річчя – граничного терміну служби.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росіяни проникають у тил ЗСУ через підземні тунелі — Newsweek

Російські окупанти риють підземні тунелі, щоб проникнути за лінію фронту в Україні та атакувати позиції ЗСУ…

30 хв. ago

Піхота пройшла 1 км: ЗС РФ перерізали одну з доріг під Покровськом, — Bild (карта)

Підрозділи ЗС РФ зуміли просунутись вперед на Покровському напрямку, діставшись до однієї з другорядних доріг в…

32 хв. ago

Кабмін змінив порядок бронювання під час мобілізації – Умєрову додали повноважень

Уряд на засіданні 2 липня вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними…

35 хв. ago

Російські підводні човни проводять незаконні операції в Ірландському морі – Telegraph

Російські підводні човни проводили секретні операції в Ірландському морі і Збройні сили Великої Британії перейшли…

36 хв. ago

Енергетичний сектор України зазнав майже $57 млрд збитків під час війни – МВФ

З початку повномасштабного вторгнення український енергетичний сектор зазнав понад $56 млрд збитків. Про це йдеться у звіті…

38 хв. ago

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

2 години ago