Трамп може обвалити курс євро у разі перемоги на виборах, – Goldman Sachs

Курс євро може впасти на 10%, що передбачає падіння нижче 1 долара. За прогнозом Goldman Sachs, це станеться, якщо Дональд Трамп запровадить широкомасштабні мита і знизить внутрішні податки, якщо він переможе на президентських виборах у США 5 листопада.

Про це повідомляє Reuters.

Колишній президент-республіканець Трамп нині йде врівень з віце-президентом-демократом Камалою Харріс, але радикальна економічна політика Трампа, ймовірно, вплине на Європу, ключового торгового партнера як Сполучених Штатів, так і Китаю.

Goldman Sachs заявив, що сценарій, за якого республіканці переможуть на президентських виборах і в Конгресі, може призвести до підвищення тарифів та зниження внутрішніх податків, що стане стимулом для економіки.

Аналітик Goldman Sachs Майкл Кехілл заявив, що 10% тариф США на весь імпорт і 20% збір на китайську продукцію можуть призвести до різкого зростання долара і падіння євро на 8-10%. Наразі курс залишає 1,083 євро/долар. Востаннє він торгувався нижче паритету у листопаді 2022 року.

Обидві заходи, швидше за все, призведуть до зростання інфляції, що передбачає значно вищі відсоткові ставки у США, ніж у Європі, що підвищить привабливість долара.

“Ми очікуємо, що найбільш сильну відповідь у доларах буде отримано від республіканської кампанії, що відчинить двері для більш значного підвищення тарифів у поєднанні з внутрішніми податковими пільгами”, – написав Кехілл.

За словами Кехілла, вужча торгова війна, в ході якої Трамп запровадить лише додаткові мита проти Китаю, може призвести до падіння євро приблизно на 3%.

“Успішна перемога демократів або розкол у демократичному уряді, швидше за все, призведуть до деякого початкового зниження курсу долара, оскільки ринки переоцінюють перспективи істотніших змін тарифів”, – заявили в Goldman Sachs

З початку жовтня євро впав на 2,7%, оскільки економіка США віддаляється від Європи, а деякі інвестори готуються до підвищення мит після можливої перемоги Трампа.

Романчук Микола

Recent Posts

Робот “Тарган”: у Міноборони показали нову передову розробку для ЗСУ

Безпілотний наземний роботизований робототехнічний комплекс "Тарган", розроблений українськими інженерами, відтепер дозволено використовувати в підрозділах Сил оборони, повідомили…

5 хв. ago

На короля чхнула альпака: як Чарльз відреагував на конфузну ситуацію

Під час нещодавнього візиту короля Чарльза та королеви Камілли до Канберри з монархом трапилася кумедна…

13 хв. ago

Далекобійник врятував пасажирів автобуса, у якого відмовили гальма: що він вигадав

Далекобійник зумів врятувати автобус з пасажирами після того, як виявив, що у нього відмовили гальма…

24 хв. ago

Бронювання від мобілізації повністю змінять: Кабмін призначив масштабні перевірки

Кабінет Міністрів України призначив масштабні перевірки підприємств, які мають право бронювати працівників. Про це повідомляється…

33 хв. ago

М’які іграшки замість тепловізорів: киянин ошукав військових та їхніх рідних

У Києві чоловік ошукав військових та їх родичів на 280 тис. грн, продаючи неіснуючі тепловізори та дрони.…

41 хв. ago

НАБУ оголосило тендер, щоб навчити детективів викидати сміття

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) вирішило навчити своїх детективів, як правильно утилізувати відходи. Був оголошений тендер…

48 хв. ago