Росія та Іран готують протести з насильством у США після виборів – розвідка

Росія та Іран можуть спробувати спровокувати насильницькі протести у США після президентських виборів у листопаді. Мета – посилити розкол, поставити під сумнів результати виборів і ускладнити передавання президентської влади.

Про це повідомляє AP із посиланням на попередження від високопосадовців розвідки у розсекреченій записці.

В опублікованій офісом директора національної розвідки США записці йдеться, що Росія та Іран можуть підтримувати насильницькі протести чи самостійно таємно організовуючи заходи, або заохочуючи участь у запланованих заходах місцевими групами. Метою було б посилити розкол, поставити під сумнів результати виборів і ускладнити передавання президентської влади.

За інформацією з записки, у січні російська військова розвідка намагалася завербувати громадянина США для організації протестів на його батьківщині. Американець, ймовірно, не знав, що контактував з російськими агентами.

США вперше звинуватили іранський уряд у прихованій підтримці протестів проти американської підтримки Ізраїлю під час війни в Газі. Розвідка дізналася, що пов’язані з Іраном особи запропонували покрити витрати на поїздку на протести цього року у Вашингтоні.

За словами чиновників, цього року існує більший ризик того, що один із противників США може сприяти політичному насильству після виборів. Усе тому, що офіційні особи Ірану та РФ тепер краще розуміють складний процес, який Штати використовують для сертифікації голосування.

Зазначається, що особливо ризикованим є період між днем виборів та інавгурацією нового президента, оскільки іноземні противники та внутрішні екстремісти можуть спробувати зірвати сертифікацію виборів, використовуючи оманливі твердження або невинні порушення. Занепокоєння щодо безпеки вже спонукало працівників виборчих дільниць у деяких громадах встановити куленепробивне скло та тривожні кнопки.

Побоювання політичного насильства зросли на тлі занепокоєння щодо розширення поляризації та зростання недовіри – тенденції, яку противники США намагалися прискорити, використовуючи онлайн-дезінформацію та пропаганду. Окрім планів вплинути на результат виборів, чиновники кажуть, що Росія та Іран, а також Китай хочуть підірвати єдність Америки, поширюючи неправдиві та оманливі заяви про вибори, голосування та гострі питання, такі як імміграція, економіка чи федеральна реакція на останні урагани.

Романчук Микола

Recent Posts

Їжа, яка може вас убити: топ-5 смертельно небезпечних страв

Захоплення гастрономією може бути не лише цікавим, а й небезпечним. У різних куточках світу існують…

5 хв. ago

Центральну МСЕК буде ліквідовано. Ляшко озвучив терміни

Центральну медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) планують ліквідувати до кінця поточного тижня. Про це на брифінгу…

14 хв. ago

У Китаї запустили найбільшу вітряну турбіну в історії: вона викликала несподіваний ефект

У Китаї в серпні 2024 року компанія Mingyang Smart Energy встановила гігантську вітряну турбіну потужністю 20 МВт…

22 хв. ago

Пенсії 2024 — одна категорія громадян отримує на 6 тис. грн більше

В Україні є категорія осіб похилого віку, яка поточного року почала отримувати на кілька тисяч гривень…

33 хв. ago

Чоловік вийшов із коми, втративши 40 років спогадів: він переконаний, що йому 24 (фото)

68-річний італієць, якого збила машина і який опинився в комі, втратив майже 40 років спогадів.…

50 хв. ago

До армії візьмуть не всіх: кого не торкнеться мобілізація і ТЦК

В Україні не підлягають мобілізації військовозобов’язані громадяни, які мають ожиріння, цукровий діабет або інші захворювання…

57 хв. ago