Санкції не працюють: доходи від нафти і газу покривають витрати РФ на війну з Україною, — Гетманцев

Плановий розмір доходів бюджету РФ становить 35,1 трлн рублів. Про це у себе в Telegram повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

За його словами, завдяки переорієнтації продажів нафти на Китай та Індію, а це 60% морських поставок із Росії, і тіньовому флоту за 8 місяців 2024 року профіцит рахунку поточних операцій РФ становив 40,5 млрд доларів (проти 29 млрд за аналогічний період минулого року).

Гетьманцев повідомив, що зовнішньоторговельний профіцит за товарами становив 86,4 млрд доларів проти 74,7 млрд минулого року.

Нардеп зазначив, що, за розрахунками німецьких експертів, у Росії в першій половині 2024 року на військові витрати було спрямовано 5,3 трлн рублів або 57 млрд доларів, що на 36% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. При цьому одні тільки нафтогазові доходи російського бюджету мають скласти 11 трлн рублів за рік, що повністю покриває витрати на війну.

“Проблеми у РФ із фінансуванням військових видатків почнуться, коли нафта впаде до 40 дол. за барель, а не 75 дол. як вона коштує зараз. З позицій сьогодення і існування ОПЕК, таке падіння у два рази, ще й на тривалому горизонті, є малоймовірним сценарієм”, — зазначив Гетьманцев.

За його словами, податків в Україні недостатньо для фінансування військових витрат. Бо порядок цифр у бюджетному “чеку на війну” більш-менш схожий, а розмір економіки відрізняється від економіки РФ. Тому не потрібно “брехати собі”, а визнати, що нинішній режим санкцій і обсяг військових видатків не примушують РФ до миру.

“Ми продовжуємо віддавати найцінніше, що у нас є — життя наших захисників, аби підтримувати спротив російській агресії. З боку партнерів потрібні набагато, ще раз підкреслю, набагато, більші кроки і в частині санкцій, і в частині постачань військової техніки і зброї, і в частині гарантій безпеки, аби змусити рф дивитись на продовження своєї агресії в Україні як на безперспективну для себе історію”, — зазначив Гетьманцев.

Гетьманцев про економіку РФ Фото: Скриншот
Романчук Микола

Recent Posts

Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами

З 1 жовтня 2024 року в Україні вступає в дію новий тимчасовий ліміт на перекази…

1 хв. ago

Мобілізацію зупинено: у Раді зробили термінову заяву

В Україні припинили мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком з 18 до 25 років. Про це…

8 хв. ago

Сікорський про план Зеленського: “Дайте Києву засоби змінити розрахунки Путіна”

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський наголосив на необхідності продовження підтримки України Заходом для досягнення перемоги…

16 хв. ago

Як виглядати стильно в офісі: п’ять найкращих варіантів для ділового гардеробу

Діловий гардероб давно перестав бути нудним та одноманітним. Сучасна мода пропонує безліч рішень для тих,…

34 хв. ago

Автопарк українських нардепів росте навіть під час війни: у кого з’явилися елітні машини

Народні депутати під час війни продовжують купувати дорогі автомобілі. При цьому у їх деклараціях зазвичай дорогі…

42 хв. ago

Google “злив” чоловікові зраду його дружини: сиділа та гладила іншого

Чоловік розлучився із дружиною після того, як на Google Maps виявив інтимні фото її з…

44 хв. ago