Росія планує розмістити ядерну бомбу на орбіті: експерти пояснили, до чого це призведе

Росія хоче розмістити ядерну бомбу на орбіті. Розробка Кремлем протисупутникової зброї з ядерною боєголовкою та блокування резолюції ООН щодо контролю над космічними озброєннями можуть спровокувати світову війну.

Про це говорять експерти та аналітики, опитані Forbes.

Підрив російської ядерної боєголовки у космосі в першу чергу становитиме загрозу для космонавтів на міжнародній космічній станції, наголошує головна директорка відділу космічної безпеки та стабільності у вашингтонській організації “Безпечний світ” Вікторія Самсон

Однак смерть кількох астронавтів, ймовірно, буде найменшою з проблем людства, якщо росіяни підірвуть бомбу в космосі. Колишній ядерний дослідник Агентства зі зменшення загрози (США), підполковник Роберт Вінсент каже, що підрив термоядерної бомби на низькій навколоземній орбіті міг би миттєво знищити величезну кількість супутників.

За словами дослідника, випробування, проведене Пентагоном ще у 1962 році, показало, що навіть один ядерний вибух на великій висоті здатен ефективно знищувати супутники не лише поблизу, але навіть на іншому боці Землі. 

Вінсент зазначає, що країни, чиї супутники зазнають ядерної атаки, зіткнуться з важкою дилемою у формулюванні відповіді, яка б не призвела до ескалації та подальшого використання атомної зброї.

Астрофізик Джоел Прімак, почесний професор фізики Каліфорнійського університету, зауважив, що знищення навіть однієї тисячі супутників (на орбіті їх в рази більше) утворило б смертоносне поле уламків, яке б оберталося навколо планети протягом кількох наступних поколінь.

Докторант Інституту глобальних конфліктів і співпраці у Каліфорнійському університеті Спенсер Воррен, який вивчає Росію, вважає, що США та інші країни НАТО можуть завдати превентивного удару, не чекаючи, доки РФ позбавить їх своїх військових супутників. За його словами, США можуть спробувати знищити російську ядерну бомбу на орбіті неядерною протисупутниковою зброєю.

Якщо Росія підірве ядерну ракету в космосі для знищення супутників, або якщо США знищать російську ракету превентивним ударом, це дасть “всі передумови для великого світового конфлікту”, переконаний професор Джек Берд, один із провідних світових експертів з договорів ООН, що регулюють безпеку в космосі.

“З огляду на те, що так багато критично важливих військових засобів зараз розташовано на орбіті, можна навести вагомий аргумент, що наступна світова війна між наддержавами почнеться в космосі, особливо в тому сенсі, що перший постріл, ймовірно, буде зроблено саме там”, – припускає професор Берд.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кенію охопили масові антиурядові протести: є загиблі, серед постраждалих сестра Обами

Столицю Кенії Найробі охопили масові протести через прийняття керівництвом країни законопроєкту про підвищення податків. Сотні протестувальників пішли…

2 години ago

Великі зашквари Тищенка: подробиці гучних скандалів, в які вляпався одіозний нардеп

Одіозний Тищенко – знову в центрі уваги, а цього разу ще й за ґрати може…

2 години ago

Штраф від ТЦК можна скасувати: важлива інструкція, як це зробити

Починаючи з 17 липня, військовозобов’язані, які не оновили свої персональні дані, можуть отримати повістки від представників ТЦК…

6 години ago

Микола Тищенко з’явився на засідання суду в брендових речах на суму близько 100 тисяч гривень

Народний депутат України Микола Тищенко, який дням став фігурантом скандалу з побиттям військовослужбовця у місті…

6 години ago

У Кенії відбувся штурм парламенту: поліція відкрила по активістах вогонь, є загиблі

У столиці Кенії Найробі мітингувальники намагалися штурмувати парламент, поліція відкрила по них вогонь. Щонайменше пʼятеро…

6 години ago

Графіки відключення світла 26 червня: Укренерго попередило про посилені обмеження

У середу, 26 червня, обмеження в електропостачанні триватимуть впродовж всієї доби. Обленерго будуть застосовувати графіки…

6 години ago