Ердоган отримав повноваження оголосити загальну мобілізацію у Туреччині

В країні запроваджується регламент призову для громадян, які перебувають за кордоном

Президент Туреччини Реджеп Ердоган отримав повноваження самостійно оголошувати загальну або часткову мобілізацію в країні, випливає з нових законодавчих норм, опублікованих в офіційному урядовому віснику Resmi Gazete . Вжити таких заходів глава держави має право у разі війни, повстання, виникнення внутрішніх чи зовнішніх загроз територіальної цілісності республіки. Раніше повноваження оголошувати мобілізацію мали турецька Рада міністрів.

Тепер, згідно з документом, у разі мобілізації всі турецькі громадяни, звільнені зі Збройних сил, жандармерії та берегової охорони, будуть вважатися такими, що перебувають у запасі. До резерву можуть потрапити навіть звільнені зі служби після спроби держперевороту в Туреччині у 2016 році. З ухвали також випливає, що президент отримав право накладати гриф секретності на документи, пов’язані з мобілізаційними заходами.

Крім того, в країні запроваджується регламент призову для громадян, які перебувають за кордоном. Після оголошення мобілізації дипломатичні представництва оприлюднять списки резервістів, яким слід повернутись на батьківщину. Публікація цієї інформації у відкритому доступі вважатиметься офіційною повісткою.

Декількома днями раніше, 14 травня, Реджеп Ердоган провів екстрену зустріч з головою Національної розвідувальної організації та міністром юстиції, на якій заявив, що високопоставлені поліцейські вступили в змову проти керівництва Туреччини і готуються організувати путч.

Наступного дня глава МВС Алі Єрлікая визнав існування змови і пригрозив знищити розставлені змовниками «пастки» та «виманити ворогів влади з усіх нір, де вони ховаються». Міністр також повідомив про проведення спецоперації у 62 провінціях, у ході якої було затримано 544 підозрюваних, та про поліцейський рейд в управлінні безпеки Анкари та в будинках високопосадовців, за підсумками якого було затримано групу правоохоронців.

У зв’язку з підготовкою в країні путчу правоохоронні органи розпочали розслідування за статтею про створення незаконної організації для здійснення злочинів проти безпеки та конституційного устрою держави, пише Hürriyet.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Українців будуть карати за російську музику: в Раді пропонують астрономічні штрафи

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує запровадження штрафів за прослуховування російської музики в громадських місцях.…

5 хв. ago

Як врятувати від спеки своїх котів, собак та інших улюбленців: топ-5 порад експерта

Спекотного літа тваринам не потрібен одяг, для прогулянок краще вибирати ранкові або вечірні години. Також важливо…

27 хв. ago

Як вимикатимуть світло 1 липня: в Укренерго опублікували графіки

Графіки відключень світла у понеділок, 1 липня, діятимуть по всій Україні з 00:00 до 24:00. Заходи обмеження…

32 хв. ago

Повістки поштою надсилатимуть за новими правилами: що відомо

Тепер повістка від ТЦК "може бути надіслана рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням…

35 хв. ago

Кейт Міддлтон, що лікується від раку, може показатися публіці вже у липні

Британська принцеса Кейт Міддлтон, яка проходить "профілактичну хімієтерапію" через рак, який був виявлений у дружини принца Вільяма, ймовірно, у…

37 хв. ago

Розплата за світло: з кожної квартири та будинку здеруть по 3-4 тисячі доларів

Ситуація з електроенергією в Україні є дуже складною. Практично щоденні ракетні обстріли та атаки російських БПЛА на…

39 хв. ago