Візит короля Чарльза III і його дружини Камілли до Австралії закінчився скандалом

Король Чарльз III й королева Камілла офіційно прибули до австралійської столиці для першого запланованого публічного виступу в рамках свого королівського турне Австралією і Самоа – візиту, який король схарактеризував як «велику радість» після привітання сотень глядачів у місцевій церкві. Пара зустрілася з представниками громадськості в англіканській церкві Святого Фоми в Північному Сіднеї 20 жовтня, що стало першим запланованим публічним заходом у межах їхнього королівського туру. Вони були присутні на традиційній англіканській церковній службі та зустрілися з членами громади, серед яких були і їхні деякі старі друзі.

Зробивши кілька візитів, Чарльз III й Камілла вирушили в Канберру. І ось тут не обійшлося без скандалу. Король звернувся до депутатів і сенаторів у Великій залі парламенту. Це був ключовий момент його інавгураційного візиту до Австралії як монарха.

У церкві Святого Фоми. Фото: Getty Images

Коли він закінчив промову, в якій розповів про своє навчання в Австралії, пандемію COVID-19 і вразливість Австралії до зміни клімату, Лідія Торп, незалежна сенаторка від Вікторії, вийшла на сцену з криком: «Це не ваша країна».

«Ви вчинили геноцид проти нашого народу. Поверніть нам нашу землю. Поверніть нам те, що ви в нас вкрали – наші кістки, наші черепи, наших дітей, наш народ, – прокричала Торп, яка є запеклим захисником прав корінних народів. – Ви знищили нашу землю. Дайте нам договір. Ми хочемо договору в цій країні. Ви прихильник геноциду», – крикнула сенаторка, після чого в залі настала мертва тиша.

Ефектна поява Лідії Торп. Фото: Getty Images

Чарльз III повернувся до прем’єр-міністра Австралії Ентоні Албанізі й тихо розмовляв із ним на трибуні, поки охорона не дозволяла Торп наблизитися до монарха.

Коли співробітники служби безпеки попросили сенаторку покинути приміщення і проводжали її до дверей, вона прокричала: «Це не твоя земля. Ти не мій король. Ти не наш король». Уже у фоє Торп, одягнена в довгу шубу зі шкури опосума, сказала: «До біса колонію!». Раніше, коли Торп чекала на монарха серед запрошених гостей у Великій залі парламенту, вона відвернулася від великого відеоекрана, на якому було показано короля Чарльза III, який стояв струнко зовні під час офіційного привітання та виконання державного гімну.

Король і королева посадили евкаліптове дерево. Фото: Getty Images

Перед виступом короля Албанізі та лідер опозиції Пітер Даттон привітали Чарльза III та Каміллу в будівлі парламенту, подякувавши їм за те, що вони підтримували австралійців і в хороші, і в погані часи. Албанізі високо оцінив участь короля у вирішенні таких питань, як зміна клімату і примирення.

Раніше Торп опублікувала заяву, в якій стверджувала, що Австралія має стати республікою й укласти договір з корінними народами в рамках цього процесу. Вона заявила, що «залишилися незавершені справи, які нам необхідно вирішити, перш ніж ця країна зможе стати республікою».

Більшість австралійців тепло зустріли королівське подружжя. Фото: Getty Images
Ковальчук Світлана

Recent Posts

Продукти стають “розкішшю”: що буде з цінами через відключення світла

Українцям слід готуватися до чергової хвилі подорожчання популярних продуктів, і цього разу винуватцем виявилися звичні…

9 хв. ago

У скандального кінопродюсера Вайнштейна виявлено рідкісну форму раку

У світі кіно та скандалів знову стало гаряче. Гарві Вайнштейн, знаменитий продюсер і, водночас, головний…

15 хв. ago

Секрет молодості після 50: дієтологи назвали ідеальний сніданок для жінок

Після 50-ти років тіло потребує особливого догляду, а сніданок — це не просто прийом їжі,…

22 хв. ago

Самогубство в ТЦК на Полтавщині: чоловік повісився прямо в пункті збору

Трагедія в одному з районних територіальних центрів комплектування на Полтавщині сколихнула місцеву спільноту та викликала…

27 хв. ago

Вірус з джунглів атакує міста: нові мутації Оропуш загрожують всьому світу

Якщо ви думали, що ми вже бачили найгірше, приготуйтеся до нових сюрпризів. Вірус Оропуш, який…

42 хв. ago

Відстрочка не для всіх: кому зі студентів “загрожує” мобілізація в Україні

Поки навчальні заклади країни продовжують видавати дипломи та посвідчення, війна змінює правила гри для студентів…

59 хв. ago