12 міліметрів і 140 децибелів: чому мініатюрна рибка реве як реактивний двигун

На дні прісноводних потоків Південно-Східної Азії, у каламутних водах М’янми, знайдено справжню підводну сенсацію. Знайдена рибка, яка, на перший погляд, зовсім непомітна, здатна створювати звуки, що конкурують із ревом реактивного двигуна. Звук, який видає ця крихітна риба, перевищує 140 децибелів – це більше, ніж гул відбійного молотка на будівельному майданчику чи літак, що злітає всього за сотню метрів від вас.

Рибка, відома як Danionella cerebrum, має довжину лише 12 міліметрів. Її напівпрозоре тіло, яке легко зливається з каламутними водами її природного середовища, дозволяє їй ховатися від хижаків, але не від дослідників. Науковці з подивом виявили, що цей мініатюрний організм може видавати надпотужні звуки завдяки унікальній будові свого тіла.

Як зазначає Forbes, рибка використовує комбінацію кісток, м’язів та хрящів, що працюють у тандемі, щоб створювати потужні клацання, які розповсюджуються по воді. Звукоутворюючий апарат цієї риби дозволяє їй барабанити по плавальному міхуру, створюючи гучний звук, що перевищує всі очікування для такого маленького організму.

Переваги гучного звуку

Гучні звуки, які видає Danionella cerebrum, слугують різним цілям. Під час спарювання самці використовують їх для привернення уваги самок та демонстрації своєї домінантності. Але це не єдине призначення підводного “реву”: рибки також використовують свої голоси для ефективного спілкування одна з одною, навіть на великій відстані.

Але це не все – гучні клацання можуть служити захистом від хижаків. У середовищі, де рибці складно залишатися непомітною через її маленький розмір і напівпрозорість, гучний звук стає потужною зброєю. Клацання можуть налякати або збити з пантелику хижаків, даючи рибкам дорогоцінний час для втечі.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Засновник Flibusta вибрав асистований суїцид через смертельну хворобу

На сайті найбільшої піратської онлайн бібліотеки Росії Flibusta з’явилося повідомлення про смерть її засновника, відомого під ніком…

4 хв. ago

Росія може розпочати наступ на Запоріжжя, – The Economist

Наступною ціллю російських окупаційних військ в Україні може бути Запоріжжя. Ворог може розпочати наступ на це…

13 хв. ago

Гетманцев пояснив, що пенсіонерам стало краще: мали помітити зростання

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев поділився актуальними даними щодо пенсійних виплат в Україні.…

21 хв. ago

Гучна диверсія у Польщі: Варшава назвала винного

Польща звинуватила Росію в організації диверсії на своїй території, країна оголошує про закриття російського консульства у…

28 хв. ago

В Україні виставили на продаж активи одразу 11 банків: список назв

Фонд гарантування вкладів фізосіб планує продати активи низки банків, що ліквідуються. Початкова ціна реалізації всіх…

36 хв. ago

Сі Цзіньпін заявив, що «дружба між Китаєм і Росією триватиме поколіннями»

Сьогодні, 22 жовтня, у Казані на полях саміту БРІКС лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся із російським диктатором…

43 хв. ago