У Чехії група шахраїв наживалася на допомозі Україні

У столиці Чехії поліція викрила шахраїв, які збирали фінансову допомогу нібито для України, а насправді використовували гроші для власних потреб. Про це повідомляє Czech Radio.

Збір було організовано 18-річним юнаком, який заснував для цього фонд «Ми – люди». Протягом кількох місяців учасники цієї групи збирали гроші до скриньок, які розклали в універмагах та супермаркетах у Празі та прилеглих муніципалітетах Центрально-Чеського краю.

Загалом було зібрано понад 1 млн чеських крон (близько 44 тисяч євро). Отримані кошти молодий чоловік та його спільники використовували для власних потреб та розваг, наприклад, вони подорожували світом, оплачували проживання, купували продукти харчування.

«Таким чином вони скористалися важким становищем людей, які постраждали від війни в Україні, і готовністю громадян зробити свій внесок у допомогу країні. Загальна сума завданих збитків, які нам вдалося довести на даний момент, становить близько одного мільйона ста тисяч крон, проте ми не можемо виключати, що збитки можуть бути в рази більші», – заявили у празькій поліції.

Організатора збору затримали, йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Нагадаємо, правоохоронці затримали працівників поштового сервісу з Тернополя, які привласнювали безпілотники для військових і продавали їх за нижчими цінами. Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України. Організували протиправну діяльність двоє жителів Тернополя, один з яких на той час обіймав посаду начальника відділення відомого поштового сервісу. Він залучив до злочинної схеми своїх підлеглих. Фігуранти привласнювали безпілотники, що надходили в посилках і були призначені для потреб військових.

До слова, шахраї активно почали використовувати у своїх злочинних кіберсхемах аудіодіпфейки. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України. Зазначається, що для створення аудіодіпфейків шахраї використовують штучний інтелект. Спершу вони розробляють певний сценарій схеми й у соцмережах дізнаються інформацію про людину. А вже потім телефонують та завдяки підробленому аудіо переконують надіслати гроші. Наприклад, це використовується у таких схемах, як «ваш друг у біді» або вимагання начебто викупу.

Коломієць Надія

Recent Posts

Рвонула відразу після старту: з’явилися нові фото з місця вибуху ракети “Сармат”

Російська ракета "Сармат" після вибуху залишила великий кратер діаметром 62 метри, судячи із супутникових знімків…

6 хв. ago

Українських чоловіків хочуть повернути додому: нова ініціатива від однієї з країн ЄС

В Нідерландах розглядають способи для повернення українців призовного віку до їхньої батьківщини. На даний момент…

13 хв. ago

Маск обіцяє запустити 5 місій на Марс у найближчі два роки

Компанія SpaceX планує у найближчі два роки запустити "близько п’яти" безпілотних місій на Марс за…

24 хв. ago

Українцям ускладнили перетин кордону з Польщею, Румунією та Угорщиною – причина

Через ремонтні роботи, що обмежують рух транспорту, перетин кордону з Польщею, Румунією та Угорщиною з України ускладнено.…

31 хв. ago

Загадкове затоплення яхти мільярдера на Сицилії: звідки взявся восьмий труп і до чого тут спецслужби

В один день з Лінчем помер його діловий партер та співвідповідач у справі про шахрайство…

42 хв. ago

Нардеп поставив крапку у питанні демобілізації

В Україні демобілізація неможлива, поки триває військовий стан. Про це заявив нардеп Сергій Рахманін в інтерв'ю "Українській…

51 хв. ago