Іранські спецслужби назвали причину авіатрощі, де загинув президент Раїсі

Іранські спецслужби завершили розслідувати авіатрощу гелікоптера, на якому в травні розбився президент Ібрагім Раїсі. Згідно з висновками, аварія, ймовірно, є нещасним випадком. Про це іранське видання Fars дізналося від джерел у службі безпеки, передає Asriran.

Оцінки причини аварії вказують на те, що під час польоту гелікоптера було дотримано всіх необхідних протоколів щодо безпеки президента Раїсі. Спецслужби виключили можливість глушіння або зламу електронних систем вертольотів, які використовували під час польоту президента. 

Також під час розслідування не виявили «можливої присутності хімічних речовин», які могли повпливати на аварію, а також людського фактора.

Водночас джерела іранського видання зазначили, що політ гелікоптерів, в одному з яких був Раїсі, почався із затримкою. Це призвело до несприятливої повітряної ситуації. Крім того, вага вертольота була завеликою для атмосферного тиску в районі аварії: через це пілот був не здатний керувати ним.

Коли пілот побачив хмару туману та хотів підняти вертоліт на відповідну висоту, той не мав достатньої тяглової сили. Обмежена видимість через туман призвела до зіткнення з горою. Тож спецслужби висловили «певну впевненість», що аварія була нещасним випадком.

Нагадаємо, вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі, потрапив в аварію вдень 19 травня. Місце катастрофи за участю президента Раїсі та високопосадовців, які його супроводжували, було знайдено після годин інтенсивних пошуків у гірському районі в провінції Ірану Східний Азербайджан. 

Керівник іранського товариства Червоного Півмісяця Пір Хоссейн Коліванд повідомив, що на місці, де розбився гелікоптер президента Ірану Ебрагіма Раїсі на північному заході Ірану, не знайдено жодного вижилого. 

Також генеральний штаб Збройних сил Ірану виключив версію про диверсію на гелікоптері, на борту якого перебував президент республіки Ібрахім Раїсі. 

Згодом в країні відбулися позачергові вибори після загибелі президента країни Ебрахіма Раїсі, де політик-реформатор Масуд Пезешкіан переміг у другому турі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Жінка знайшла у своїй ванній вхід у таємну кімнату: що вона побачила всередині (фото)

Американка з Нью-Йорка злякалась, коли виявила за дзеркалом у ванній кімнаті вхід до таємної кімнати. Довгий…

7 хв. ago

Смертельний вірус Nipah набирає обертів: в Індії нова жертва, а ліки все ще не вигадані

З Індії поширюється небезпечний вірус Nipah, від якого немає ліків. Вже є перші жертви у 2024…

17 хв. ago

Пляма забруднення припинила свій рух за 60 кілометрів від Києва – Держводагентство

Пляма забруднення, що рухається Десною від Чернігівської області до Києва, наразі зменшила швидкість і вже…

44 хв. ago

Чоловік не може продати свій будинок через «будку», яку поставили біля його ґанку (фото)

52-річний Бретт Кемп з Пурла, що на півдні Лондона, не може продати свій будинок після того, як…

56 хв. ago

Вчені створили новий тип батареї, який зробить революцію в галузі зберігання чистої енергії

Вчені з Колумбійського університету використовували батареї K-Na/S для створення рішення для тривалого зберігання енергії. Про…

1 годину ago

Дорогі квитки та літаки, що розвалюються: пасажирські авіаперельоти в Росії опинилися на межі

Ціни на перельоти в Росії зросли на 28,4%, на тлі серйозних проблем з техобслуговуванням та дефіцитом запчастин, викликаних санкціями. Росія…

1 годину ago