Росія запустила протикосмічну зброю на орбіту, — Пентагон

Офіційний представник Пентагону генерал-майор Патрік Райдер заявив, що 16 травня Росія запустила на низьку навколоземну орбіту супутник “Космос 2576”, який є протикосмічною зброєю і може збивати інші супутники. Про це повідомляє АВС News.

“Росія запустила супутник на низьку навколоземну орбіту, який, за нашою оцінкою, найімовірніше, є протикосмічною зброєю”, — сказав Райндер, зазначивши, що російська зброя, імовірно, здатна атакувати інші супутники, та підтвердивши інформацію, яка була оприлюднена раніше у вівторок Робертом Вудом, заступником посла США в ООН.

Генерал-майор сказав, що в Пентагоні стежитимуть за новим об’єктом на орбіті.

“Ми зобов’язані бути готовими захищати космічну сферу і забезпечувати постійну і безперебійну підтримку об’єднаних сил. І ми продовжимо балансувати між необхідністю захисту наших інтересів у космосі та нашим бажанням зберегти стабільне і стійке космічне середовище”, — сказав представник Пентагону.

На запитання, чи становить російська протикосмічна зброя загрозу американському супутнику, Райдер відповів: “Ну, це протикосмічна зброя, що перебуває на тій самій орбіті, що й супутник уряду США”.

Хоча існують вимоги про попереднє повідомлення з повітря і з моря про космічні запуски, Райдер не став обговорювати, чи знали США заздалегідь, що ракета містить певний тип протикосмічної зброї.

Російський супутник “Космос 2576” було запущено 16 травня з російського космодрому Плесецьк, приблизно за 800 км на північ від Москви.

У своїй заяві російське державне космічне агентство “Роскосмос” заявило, що запуск 17 травня був “в інтересах Міністерства оборони Російської Федерації”. За його словами, використовувалася його ракета-носій “Союз-2.1б”.

Запуск ракети-носія “Союз-2.1б” з космодрому “Плесецьк” Фото: Известия

З моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія неодноразово заявляла, що американські супутники, які допомагають українській армії, можуть стати “законними цілями”.

У лютому Білий дім визнав, що Росія розробляє нову космічну зброю, яка “викликає занепокоєння”, але наполягав на тому, що вона ще не розгорнула її.

У звіті, опублікованому Вашингтонським Центром стратегічних і міжнародних досліджень торік, йдеться про те, що Росія розробляє цілу низку протисупутникової зброї (ASAT).

Ольга Степанова

Recent Posts

Названо прізвисько принца Гаррі, про яке він хотів би не згадувати

Не секрет, що у принца Гаррі була дуже бурхлива молодість. І коли герцог Сассекський ще…

56 секунд ago

Кабмін вигадав, як боротися з бідністю: українцям платитимуть базову соцдопомогу

Міністерство соціальної політики України підготувало постанову Кабінету Міністрів України "Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо надання базової…

11 хв. ago

Коли будуть зимові канікули 2024-2025 року: скільки відпочиватимуть школярі і студенти

2 вересня 2024 року в Україні розпочався навчальний рік 2024-2025. Він триватиме до 30 червня.…

15 хв. ago

Знадобиться всього 5 інгредієнтів: як легко приготувати десерт крем-брюле

Шеф-кухар Равніт Гілл показала, як приготувати десерт крем-брюле в домашніх умовах. Для цього необхідні лише жирні вершки,…

18 хв. ago

Підвищення податків: Зеленський впевнений, що бізнес у “потужному захваті”

На даний час проєкт закону щодо підвищення податків малозрозумілий майже для всіх учасників процесу. Крім…

50 хв. ago

На які авто взимку впадуть ціни: 6 моделей, вартих уваги

Шукаючи вигідні пропозиції, потенційні покупці ретельно аналізують авторинок. Останні роки приємних новин було мало – середні…

1 годину ago