NYT: американська розвідка попередила ЄС про «маловідому загрозу» від Росії

Американські спецслужби повідомили своїм найближчим європейським союзникам, що якщо Росія збирається запустити ядерну зброю на орбіту, то вона, ймовірно, зробить це цього року – але натомість вона може запустити на орбіту нешкідливу «пустушку» боєголовки, щоб змусити Захід задуматися про це, пише Експерт з посиланням на  New York Times.

Ця оцінка була зроблена в той момент, коли співробітники американської розвідки провели серію поспішних секретних брифінгів для своїх союзників по НАТО та Азії, коли почали просочуватися подробиці американської оцінки про наміри Росії.

Американські спецслужби різко розділилися на думку щодо того, що планує президент РФ Володимир Путін, і у вівторок Путін відкинув звинувачення в тому, що він мав намір розмістити ядерну зброю на орбіті, а його міністр оборони заявив, що попередження розвідки було сфабриковано у спробі змусити Конгрес санкціонувати збільшення допомоги Україні.

Під час зустрічі з міністром оборони Сергієм Шойгу Путін заявив, що Росія завжди була “категорично проти” розміщення ядерної зброї в космосі і дотримувалася Договіру по космосу 1967 року, який забороняє розміщення зброї в космосі, включаючи розміщення ядерних ракет на орбіті.

За словами двох високопосадовців, поінформованих про оцінку розвідки, наданої Сполученими Штатами союзникам, американські офіційні особи заявили, що Путін, можливо, вважає, що проста загроза масштабної руйнації, навіть якщо це означає вибух власних супутників Росії, може посилити його ядерну міць. 

Американські чиновники визнають, що вони не дуже довіряють власному аналізу того, чи справді Путін готовий запустити ядерну зброю на орбіту. Вони дійшли висновку, що Росія зазнала такої системи на початку 2022 року, приблизно в той час, коли Путін наказав вторгнутися в Україну. Проте американським спецслужбам знадобився деякий час, щоб визначити, що це випробування було тренувальним запуском ядерної зброї на орбіту.

Тепер ці агенції поділилися поглядами на те, що може статися далі. Дехто вважає, що Путін може запустити «фіктивну» зброю, але залишається незрозумілим, чи буде вона фальшивою чи справжньою.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Спортсмен уклав контракт зі своєю дівчиною про обов’язковий інтим при кожній зустрічі

Модель Джессіка Гойкочеа, яка з 2021 року зустрічається з колишньою зіркою футбольного клубу "Барселона" Марком…

38 хв. ago

Тайсона Ф’юрі захейтили у Великій Британії після поразки Усику

Британський боксер Тайсон Ф'юрі програв бій Олександру Усику за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій…

47 хв. ago

Посилення мобілізації: на сайтах пошуку роботи з’явились вакансії з бронюванням

У сервісі пошуку роботи Work.ua зʼявився окремий розділ, а також фільтр з вакансіями, у яких…

58 хв. ago

Штраф за непоновлення даних у ТЦК: скільки доведеться сплатити українцю

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, в результаті чого всі військовозобовʼязані громадяни повинні оновити…

1 годину ago

У Житомирі дві дівчинки вкоротили собі віку, зістрибнувши з багатоповерхівки

У вівторок, 21 травня, у Житомирі двоє дівчаток-підлітків зістрибнули з багатоповерхівки й загинули. Поліція вивчає обставини…

1 годину ago

Відключення світла триватимуть місяцями: в “Укренерго” повідомили погані новини

В "Укренерго" попередили, що відключення світла у населення буде тривати й надалі через значний дефіцит електроенергії, який…

1 годину ago