У Туреччині розгорівся масштабний скандал: лікарів звинувачують у смерті немовлят

У Стамбулі (Туреччина) вибухнув великий скандал навколо діяльності медичного злочинного угруповання. Як повідомляє газета Hürriyet, банда лікарів спрямовувала новонароджених у приватні клініки, оминаючи державні медичні заклади, щоб отримувати незаконні прибутки.

За попередньою інформацією, через недбалість цих лікарів загинули щонайменше 21 немовля. Прокуратура висунула обвинувачення та вимагає покарання для учасників банди з можливими термінами ув’язнення від 10 до 589 років.

Слідство з’ясувало, що мережу очолював педіатр Фірат Сари, який працював у лікарні стамбульського району Есен’юрт. Підозрювані переводили новонароджених до приватних медичних центрів, з якими вони мали попередні домовленості. Там малюки залишалися втричі або навіть вчетверо довше, ніж належало, що збільшувало вартість лікування. При цьому дітям фактично не надавали жодної медичної допомоги, доки батьки не погоджувались сплатити високі суми. Дітей також не дозволяли перевозити в інші лікарні, фактично тримаючи їх у заручниках.

У медіа з’явився список з 19 приватних клінік, причетних до злочину. Наразі у справі фігурують десятки підозрюваних медиків.

Слідчі повідомили, що причиною смертей немовлят стали інфекції, що поширювалися у неонатальних відділеннях через відсутність належних фахівців. У деяких випадках догляд за новонародженими здійснювали медсестри, які видавали себе за лікарів. Також членів угруповання звинувачують у продажу ліків, які мали використовуватись у державних лікарнях.

Головному підозрюваному загрожує до 589 років позбавлення волі за звинуваченням у ненавмисному вбивстві, підробці документів, шахрайстві та організації злочинного угруповання. Інші учасники можуть отримати від 10 до 437 років ув’язнення.

Загалом у справі проходять кілька десятків медиків, і сотні осіб будуть перевірені у межах розслідування. Прокуратура інкримінує їм низку статей: умисне вбивство, шахрайство, створення злочинної організації та підробку офіційних документів.

Як повідомляють турецькі ЗМІ, Міністерство охорони здоров’я Туреччини оголосило про закриття 10 приватних клінік у рамках розслідування. Міністр юстиції Йилмаз Тунч уточнив, що з 41 підозрюваного 22 вже взято під варту, а клініки, причетні до злочину, позбавлені ліцензій. Міністр охорони здоров’я Кемаль Мемішоглу анонсував масштабні реформи у сфері приватної медицини в країні.

«Ми розглядаємо можливість перегляду системи контролю, створення комісій за участю профільних спеціалістів та науковців. Приватні клініки перевірятимуться безперервно, а також будуть запроваджені структурні реформи в системі охорони здоров’я», – заявив міністр, якого цитує телеканал TRT Haber.

Романчук Микола

Recent Posts

Трамп може зайняти Білий дім, навіть якщо програє вибори: Politico розкрило сценарій

Дональд Трамп може спробувати захопити владу навіть за умови програшу на президентських виборах. Як пише Politico, чотири…

2 хв. ago

Студента можуть мобілізувати: який документ необхідно мати

Під час загальної мобілізації в Україні студенти мають право на відстрочку, але в деяких випадках…

3 хв. ago

Тисячі німців мають намір змінити дані у паспорті – Deutsche Welle

У Німеччині діятиме новий закон, що спрощує зміну в паспорті графи «стать». Із відповідним проханням до…

4 хв. ago

Батьки платитимуть штрафи за дітей у школі

Батьки школярів віком від 14 до 16 років можуть зіткнутися зі штрафами у розмірі від…

7 хв. ago

Лікар назвав простий спосіб заснути за 5 хвилин

Якщо вам важко заснути, тому що ваш мозок просто не вимикається, існує техніка сну, яка…

9 хв. ago

У Китаї знайшли найменше яйце динозавра віком 80 мільйонів років

Археологи в Китаї виявили найменше з коли-небудь виявлених скам'янілостей яєць динозавра - віком 80 мільйонів…

34 хв. ago