Російські чиновники попри заборону скуповують iPhone за державні гроші

Чиновники та державні компанії Росії продовжують масово закуповувати iPhone, незважаючи на офіційну заборону. Протягом перших дев’яти місяців 2024 року держзакупівлі смартфонів Apple зросли в чотири рази порівняно з минулим роком.

Про це пишуть росЗМІ. Заборона на використання iPhone була введена влітку 2023 року, коли ФСБ спільно з ФСТ виявили масове зараження смартфонів Apple шпигунськими програмами, створеними Сполученими Штатами.

Незважаючи на це, протягом 2024 року державні компанії і навіть урядові установи продовжували закупівлю гаджетів на значні суми. Згідно з даними, наданими представником майданчика “Тендерплан”, за перші дев’ять місяців 2024 року державні установи витратили на закупівлю iPhone 6 879 899 рублів. Це в чотири рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли на покупку iPhone було витрачено лише 1 642 166 рублів.

Найбільшим покупцем цього року стала компанія з державною участю ТОВ “Теплоенерго” з Петербурга, яка витратила на смартфони Apple понад 3 мільйони рублів. Інші приклади включають ТОВ “Аероекспрес”, яке придбало iPhone на 517 тисяч рублів, та Кремлівський палац, який витратив 830 тисяч рублів на американські смартфони.

Багато з цих закупівель були виправдані потребами в спеціалізованому програмному забезпеченні, яке підтримується лише на пристроях Apple. Наприклад, у деяких заявках зазначалося, що iPhone 13 закуповуються через наявність програми Voice Over, яка дозволяє незрячим та слабозорим користувачам працювати з гаджетом. Це дозволило чиновникам продовжувати використовувати iPhone, попри заборону на використання іноземного програмного забезпечення, запроваджену урядом.

Рішення про заборону iPhone було прийнято влітку 2023 року після того, як ФСБ і ФСТ повідомили про зараження кількох тисяч смартфонів шпигунськими вірусами, які, як вважалося, використовувалися для “стеження” за російськими користувачами. У відповідь на це влада Росії почала масово відмовлятися від використання iPhone у державних установах, зокрема в Кремлі, уряді, міністерствах та великих державних компаніях, таких як “Ростех”, “РЖД”, “КамАЗ” і Росавіація.

Однак, як повідомляє прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, не всі в адміністрації дотримуються цієї заборони. Він зазначив, що деякі співробітники все ще користуються iPhone, і зізнався, що сам досі не відмовився від цього пристрою.

За його словами, “iPhone – чудовий винахід”, і він висловив жаль, що Росія поки не змогла створити аналогічну операційну систему. З огляду на значні обсяги закупівель, можна стверджувати, що ігнорування заборони на iPhone вказує на те, що рішення про обмеження їх використання не було впроваджене належним чином, або ж існують обставини, які змушують держкомпанії знаходити обхідні шляхи.

Романчук Микола

Recent Posts

Техносигнатура. Чому заговорили про те, що людство на порозі відкриття позаземної цивілізації

Британський вчений і режисер науково-популярних фільмів Саймон Холланд повідомив, що група астрономів з Оксфорда готується…

7 хв. ago

Антитрендові джинси – які фасони вийшли з моди

Джинси є найулюбленішим предметом нашого гардероба, тому важливо звертати увагу на фасони, які вийшли з…

19 хв. ago

Зима вже тут: українцям почали продавати ялинки по 16 тисяч гривень

Святковий сезон наближається все ближче, і супермаркети вже заповнені святковим декором і «дзвіночками, що дзвінять».…

28 хв. ago

5 місць, які ми забуваємо прибрати: блогерка розповіла найпопулярніші з них

Прибирання у кожного з нас займає різну кількість часу. Комусь достатньо кількох годин на тиждень,…

39 хв. ago

Що буде з мільйонами, які конфіскували у голови МСЕК Хмельницького

Активісти Центру протидії корупції розповіли, як вчинити з мільйонами доларів, знайдених під час обшуків у…

48 хв. ago

Скільки людей в Україні отримали інвалідність 2023 року — відповідь МОЗ

Про це свідчить відповідь Міністерства охорони здоров’я на запит військового адвоката та юриста Центру надання…

1 годину ago