Угорщина зупинила підтримку частини біженців з України: кому загрожує виселення

З 20 серпня Угорщина обмежила коло українських біженців, які можуть розраховувати на державну допомогу. Після того, як уряд у своєму літньому указі вніс зміни у систему допомоги, умови її отримання змінилися. Зокрема, отримати державну допомогу в Угорщині зможуть лише вихідці з окремих регіонів України.

Про це пише угорське видання Telex. Указ був опублікований у газеті Magyar Közlöny наприкінці червня і містив важливі зміни. Після набуття чинності змін отримати державну допомогу в Угорщині можуть лише вихідці з окремих регіонів України.

Уряд Угорщини запровадив нове поняття – так звану зону бойових дій, яка охоплює “адміністративні одиниці України, безпосередньо зачеплені військовими діями”. Згідно з новим законом, право на державну підтримку, яка охоплює безоплатне житло і базову щомісячну суму, зберігається тільки в українців, чия остання офіційна адреса в Україні була в районі, у якому безпосередньо відбувалися бойові дії. При цьому біженці із заходу України та Закарпаття виключені з цієї системи. Нововведення можуть призвести до того, що багато закарпатців, зокрема роми з подвійним громадянством України та Угорщини, можуть бути виселені зі своїх притулків.

Повідомляється, що 20 серпня в місті Ерчі 110 закарпатських ромів були змушені покинути будівлю житлового комплексу цукрового заводу, де вони проживали протягом двох років. В місті Ерд 52 закарпатських біженців спіткала така ж доля, і в такій же ситуації перебувають інші біженці з України по всій країні.

За інформацією видання, зміни виглядають як захід економії бюджетних коштів і в основному негативно впливають на ромів Закарпаття. Через те, що чимало закарпатців мають подвійне громадянство, вони не повинні будуть покидати Угорщину, але отримувати допомогу не зможуть.

Скільки людей опинилося на вулиці, ще невідомо. Угорський Гельсінський комітет не отримав жодної інформації про те, скільки людей продовжує отримувати підтримку та скільки людей її втрачає. Організація просила, щоб тим, хто звернувся за правовим захистом, дозволили залишитися у їхніх помешканнях принаймні до рішення суду.

Закарпатські роми в Угорщині

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну чимало ромів (переважно із Закарпаття) також вирушило в якості біженців від війни у країни Європи. Однак більшість із них статусу біженця не отримало, оскільки стикнулися з місцевою бюрократією. До того ж чимало із закарпатських ромів мають громадянство Угорщини, отже часом біженцями не  вважаються. 

Відповідно до законів Угорщини та ЄС, діти біженців зобов’язані відвідувати школу, так само як і угорці, а найближча школа повинна їх зарахувати в якості учнів. Проте закарпатських ромів здебільшого розміщували не у квартирах чи будинках, які пропонували волонтери або громадяни, а в ізольованих тимчасових помешканнях. Відповідно, багато з них навіть не уявляли, де житимуть восени або взимку.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, наразі в Угорщині зареєстровано 31 тисячу біженців з України. Однак за іншими підрахунками лише в Будапешті їх може наразі перебувати близько 43 тисяч, зважаючи на наявність подвійного громадянства, тому не фігурують в якості біженців. Тож, скільки там перебуває закарпатських ромів, сказати вкрай важко.

Ольга Степанова

Recent Posts

Президент Бразилії “образився” на критику від Зеленського і зробив гучну заяву

Президент Бразилії Лула да Сілва заявив, що у війні РФ проти України він "не може…

5 хв. ago

«Різав усіх, кого бачив». У Португалії семикласник поранив ножем шістьох дітей

У місті Азамбужа, що неподалік від португальської столиці Лісабона, 12-річний учень однієї зі шкіл поранив…

13 хв. ago

Повели в кайданках: українського боксера Олександра Усика затримали в Кракові (відео)

Українського боксера Олександра Усика затримали в аеропорту Кракова. Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету…

22 хв. ago

Банки зливатимуть інформацію про клієнтів та їхні рахунки в поліцію: закон вже у Раді

В Україні змінять правила реагування банків у разі отримання запитів від поліції щодо махінацій з коштами. Про…

24 хв. ago

Королівський експерт розкрив нові подробиці останнього дня життя Єлизавети ІІ

Королівський експерт Роберт Гардман у своїй новій книзі "Король, Карл III: новий король, новий двір.…

33 хв. ago

З бюджету щороку “зникає” 10 млрд доларів: хто курує українську податкову і які там схеми

Податківці дедалі більше говорять про неминуче і значне підвищення податків в Україні. А тим часом…

40 хв. ago