Як швидко та бюджетно дістатися до аеропортів Модлін та Шопена у Варшаві

Українці, попри повномасштабну війну, продовжують подорожувати, але цей процес тепер вимагає більше планування та обачливості. Якщо раніше мандрівники мали змогу одразу полетіти в іншу країну, тепер необхідно виїхати у сусідню державу, а потім продовжити свій маршрут. І, зазвичай, люди їдуть у Варшаву та користуються аеропортами Модлін та Шопена для досягнення свого наступного пункту призначення.

Як дістатися до аеропортів столиці Польщі розповідає сайт Новини Pro.

Що відомо про аеропорт Шопена у Варшаві

Столичний аеропорт Шопена існує понад 85 років. Він був побудований у 1934 році в території села Окенце, яке зараз є частиною Варшави. Назву на честь композитора аеропорт отримав у 2001 році, але місцеві все ще використовують його попереднє ім’я (Okecie).

Аеропорт пережив руйнування від німецьких сил у 1945 році, але через кілька років він був відбудований. У 50-х роках авіакомпанії встановили зв’язок між Варшавою та багатьма європейськими країнами. Аеропорт обладнаний двома злітно-посадковими смугами та обслуговує близько 40 мільйонів пасажирів щорічно (за даними 2022 року).

Аеропорт Шопен у Варшаві Фото: Lotnisko Chopina/Facebook

Як доїхати до аеропорту Шопена

Дістатися аеропорту Шопена можна різними транспортними засобами. В основному це таксі та міські автобуси. Останні курсують вдень кожні 15-20 хвилин і вночі кожні пів години. З 5 ранку до 23:00 працюють чотири автобусні маршрути (148, 175, 188, 331), а вночі – один (32). Поїздка зазвичай триває близько 25 хвилин, але рекомендується врахувати можливі непередбачені обставини або затори.

Всі маршрути проходять через станції столичного метро. Квиток на 75 хвилин коштує 4,4 злотих (41,36 гривні) і дозволяє оплатити поїздку як на метро, так і на автобусі. Груповий квиток для 10 осіб обійдеться у 22 злотих (206,80 гривень) на 75 хвилин, що є вигідним варіантом для подорожі з друзями або родиною.

Для зручності подорожуючих з центру Варшави існують кілька автобусних маршрутів:

  • автобус №148 рухається від зупинки Wiatraczna з частотою кожних 20-30 хвилин. Перший виїзд відбувається о 4:34, а останній – о 22:49. Поїздка від початкової зупинки до аеропорту становить 63 хвилини. Маршрут автобуса включає зупинки Metro Imielin, Ciszewskiego, Łukowska, Holubcowa, Klobucka, Terminal Cargo, PKP Okecie;
  • автобус №175 вирушає з зупинки Pl.Piłsudskiego кожні 10-15 хвилин, починаючи о 4:50 і завершуючи останнім рейсом о 22:50. Подорож від початкової зупинки до аеропорту займає 33 хвилини. У зворотному напрямку перший автобус від аеропорту вирушає о 4:58, а останній – о 23:42. Автобус проходить через центр міста, зупиняючись на Uniwersytet, Foksal, Krucza, Centrum, DW.Centralny, PL. Starynkiewicza та рухається вздовж вулиці Zwirki I Wigury;
  • кожні 20 хвилин з зупинки Goclawek Wschodni їздить автобус №188. Сісти на нього можна й з PL. Na Rozdrożu, Marszalkowska, Metro Politechnika, Gus, AL. Wielkopolski, Pomnik Lotnika. Автобус розпочинає свою роботу о 4:31, а останній рейс виїжджає о 23:01;
  • автобус №331 рухається від зупинки Metro Wilanowska та зупиняється на AL. Lotnikow, Wyscigi, Poleczki, Tango, Poloneza, laczyny, Wyczolki, Holubcowa, Klobucka, Terminal Cargo, PKP Pkecie, Bennetta, Lotnisko. Він розпочинає свою роботу о 5:38, а останній автобус відправляється о 17:12. Час подорожі від початкової зупинки до аеропорту складає 20 хвилин;
  • дістатися аеропорту з 23:15 до 04:49 можна автобусом №32. Він курсує від зупинки Centrum. Автобус проїжджає повз DW. Centralny і PL. Starynkiewicza та рухається вулицею Zwirki I Wigury.

Як дістатися до аеропорту Шопен потягом

Можна скористатися послугами потягів, що курсують щогодини з вокзалів Warszawa Zachodnia або Warszawa Wschodnia. Вартість квитка становить 6,80 злотих (63,92 гривні), і маршрут займає приблизно 45 хвилин. Потяги починають курсувати о 5:00, а о 22:51 на станцію аеропорту прибуває останній поїзд.

Що відомо про аеропорт Модлін

Аеропорт хоч і вважається варшавським, знаходиться за 40 км від столиці. Він був спроєктований і побудований у 1937 році. Під час Другої світової війни служив військовою базою “Люфтваффе”, а пізніше був переобладнаний поляками на навчальну базу для пілотів.

Цивільним аеропортом Модлін став у 2010 році, як менший та економічно вигідний, ніж Шопен. Він спеціалізується на дешевих точкових рейсах, призначених для лоукостерів. З 2012 року є базовим аеропортом для Ryanair.

Аеропорт Модлін Фото: Lotnisko Warszawa/Modlin/Facebook

Як дістатися до аеропорту Модлін

Дістатися до аеропорту мандрівники можуть автобусами приватних перевізників та залізницею. При цьому, якщо ви маєте намір поїхати потягом, будьте готові потім пересісти на маршрутку.

Щоб заощадити на поїздці краще обрати послуги залізничного перевізника Koleje Mazowieckie. Квиток вартістю від 17,9 злотих (171,28 гривні) забезпечить подорож потягом з пересадкою в Модліні, а далі – автобусом до аеропорту. Більшість поїздів вирушають з Warszawa Centralna, а графік можна переглянути на сайті перевізника. Зверніть увагу, що немає нічних рейсів, останній потяг відправляється о десятій вечора.

Графік шатл-басів синхронізований із рухом потягів. По приїзду вас чекатиме автобус чекатиме біля станції Modlin. Його можна легко помітити, оскільки має кольори поїзда.

Доїхати у Модлін можна й автобусом, але за квиток доведеться заплатити вже від 32 злотих (306,20 гривні). Це пов’язано з тим, що дістатися до аеропорту можна лише маршрутками Flix Bus, тому вони самостійно встановлюють ціни.

Тому, щоб зробити подорож комфортнішою, слід використовувати різні мобільні додатки для покупки квитків та перевірки розкладів. Так ви зможете вчасно прибути в аеропорт. Не забувайте враховувати можливі зміни в графіку та маршрутах через непередбачені обставини.

Ольга Степанова

Recent Posts

У короля Чарльза III з’явилася ще одна причина для виселення принца Ендрю з Royal Lodge

76-річний британський король Чарльз III твердо вирішив виселити свого брата, принца Ендрю, з будинку Royal Lodge,…

16 хв. ago

“Брудний секрет НАТО”: Україна може захиститися від агресії РФ за прикладом Швеції

Захід може допомогти Україні захиститися від російської агресії без вступу в НАТО на прикладі Швеції під час…

26 хв. ago

На Україну і РФ чекає “смертельне літо”, але жодна зі сторін не отримає переваги, – WSJ

На Україну та Росію очікує "смертельне літо", протягом якого, ймовірно, загинуть тисячі людей з обох боків, але…

27 хв. ago

На більшість чоловіків чекають зміни: кого можуть мобілізувати з 1 липня

З початку липня, як і раніше, отримати повістки можуть чоловіки віком від 18 до 60…

31 хв. ago

Зачіска, як у першої леді: Олена Зеленська з’явилася з елегантною укладкою, яку можна повторити вдома

Перша леді України Олена Зеленська, як і її чоловік-президент, стала обличчям країни не лише вдома,…

43 хв. ago

У Туреччині п’ятеро загиблих і десятки постраждалих внаслідок вибуху газу

На заході Туреччини у місті Ізмір стався потужний вибух. За попередніми даними п'ятеро людей загинули, 63 зазнали…

45 хв. ago