На Балканах сталося масове відключення електрики: що відомо

Опівдні п’ятниці, 21 червня, стався повний колапс електроенергетичної системи деяких балканських держав. Про це повідомляє видання “Аvaz”.

Зазначається, що без електроенергії залишився майже весь регіон: Боснія і Герцеговина, Албанія, Чорногорія, Хорватія і частина Сербії.

Як наголошується, у Сараєво тим часом температура сягнула +40 градусів. Місцеві жителі скаржаться на спеку через зупинені кондиціонери, а магазини вже підраховують збитки, бо холодильники не працюють. Також на дорогах столиці БіГ значно ускладнено дорожній рух через відключені світлофори.

За попередньою інформацією Незалежного системного оператора БіГ, каскадне вимкнення сталося через проблеми в мережі електропередачі в регіоні та перевантаження ключових з’єднувальних ліній 400 кВ.

Нормалізації ситуації, як зазначається, перешкоджають високі напруги в лініях 400кВ і 220кВ, які унеможливлюють увімкнення ліній електропередачі.

Однак пізніше електрика почала надходити в деякі райони і половина споживачів уже “заживлена”.

Крім того, внаслідок несправності на лінії електропередач у важкодоступній місцевості на кордоні Чорногорії спалахнула велика пожежа.

Також, як стало відомо, один із директорів Хорватської оперативної системи передачі Данко Блажевич зазначив, що, за неофіційною інформацією, обвалилася лінія електропередачі між Грецією та Албанією, що і стало причиною енергетичного колапсу на Балканах.

Ольга Степанова

Recent Posts

Майбутнє криптовалюти: прогноз на 2024 рік

Криптовалюта — актив із високою волатильністю. Для отримання прибутку від цифрових грошей трейдери та інвестори…

3 хв. ago

Російські доходи від продажу нафти і газу зросли на 41%: стала відома причина

Надходження від продажу нафти й газу Росії зросли приблизно на 41% в річному обчисленні в…

4 хв. ago

Витримає мільйон кілометрів: Geely створили “вічну” батарею для електрокарів (фото)

Концерн Geely презентував інноваційну літій-залізо-фосфатну батарею нового покоління. За словами розробників, вона розрахована на весь…

9 хв. ago

Які топ-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт

Які ТОП-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт: Стати лідером для тисяч людей, створити…

3 години ago

Будуть ходити пішки? Чи можуть ухилянти втратити можливість керувати автомобілем

В Україні продовжує тривати загальна мобілізація та воєнний стан. Військовозобов'язаними є чоловіки від 18 до 60 років,…

3 години ago

Колишня агентка ЦРУ розповіла, як приховувала від чоловіків, чим заробляє на життя (фото)

Колишня працівниця ЦРУ розповіла, як їй доводилося приховувати свою професію у стосунках. Деталями поділились у виданні Newsweek 1…

3 години ago