У Польщі заарештували диверсантів, які працювали на спецслужби Росії

У Польщі заарештували дев’ятьох людей за підозрою в диверсіях на замовлення російських спецслужб, заявив прем’єр-міністр країни Дональд Туск.

“Це стосується побиття, підпалів та спроб підпалу”, – уточнив Туск. Серед заарештованих – громадяни України, Білорусі та Польщі. За словами польського прем’єра, це наймані люди, іноді «з кримінального світу».

Туск нагадав про нещодавній випадок у Вроцлаві на заході Польщі, де було припинено спробу підпалу заводу з виробництва фарб. Підпал, «без сумнівів, був замовлений російськими спецслужбами», вважає польський прем’єр. За його словами, ситуація дуже серйозна, а подібні диверсії також були зафіксовані у Литві, Латвії та Швеції.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда назвав серію великих пожеж, які спалахнули протягом кількох днів, «спробою дестабілізувати ситуацію» у країні. Тоді ж голова польського Бюро національної безпеки Яцек Сев’єра припустив, що до того, що відбувається, можуть мати відношення іноземні спецслужби.

До цього, за даними Financial Times, розвідки країн Євросоюзу попередили свої уряди, що російська влада готує диверсії на території Європи. Йдеться про вибухи, підпали та заподіяння шкоди європейській інфраструктурі за допомогою російських агентів та довірених осіб.

Крім побоювань щодо можливих диверсій, Росію також звинувачують у масштабних атаках хакерів і кампаніях з дезінформації. Дії Москви не слід розглядати окремо одна від одної, оскільки мета Росії — чинити максимальний тиск «в усіх напрямках», зазначив у розмові з FT представник західної розвідки.

У нещодавньому звіті аналітиків Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Великобританії зазначається, що Москва робить нові спроби впровадити своїх агентів у Європі, використовуючи діаспори та організовані злочинні угруповання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Бачили навіть в Україні. Над Туреччиною пронісся яскравий зелений метеорит

У ніч проти 6 липня в небі над Туреччиною зафіксували яскравий зелений метеорит. Його бачили над Анкарою, Стамбулом, Бурсою,…

6 хв. ago

Що буде, якщо не взяти повістку та вчасно не сплатити штраф за ухиляння від призову

У Міністерстві юстиції роз’яснили, яким чином діятиме закон щодо тих, хто ухиляється від військового обліку та не…

11 хв. ago

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

3 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

3 години ago

Чарівні створіння: учені пояснили, чому собаки пильно дивляться на людей

Люди й собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч — за цей час вони встигли здобути репутацію найкращих друзів…

4 години ago

За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).…

4 години ago