Перемога Трампа посилить позиції Туреччини – ЗМІ

Можлива перемога на президентських виборах у США Дональда Трампа може спонукати Євросоюз до перегляду відносин із Туреччиною у бік активізації процесу її євроінтеграції. Це призведе до посилення позицій Анкари у Європі, пише haggin.az з посиланням на газету Hürriyet.

“Можливе обрання Трампа президентом США, швидше за все, матиме критичні наслідки для Туреччини, враховуючи його недавні суперечливі висловлювання про майбутнє НАТО. Навряд чи ЄС, який прагнутиме забезпечити власну безпеку проти Росії, зможе повністю ігнорувати Туреччину, яка має другу за чисельністю армію в НАТО після США Не буде дивним, якщо ці пошуки змусять осіб, які приймають рішення в ЄС, по-новому поглянути на Туреччину, в такому разі слід бути готовим до початку процесу, в якому виникне необхідність переформатування відносин між Туреччиною та ЄС. Це призведе до посилення позицій Туреччини щодо Європи”, – зазначає оглядач Hürriyet Седат Ергін.

На його думку, Туреччині під час реалізації “сценарію Трампа” буде необхідно розглянути кілька питань, що стосуються її власної безпеки. “Туреччина користується парасолькою сильного стримування відповідно до статті 5 Договору про НАТО. <…> Якщо така гарантія зникне або стане невизначеною, можливо, Туреччині доведеться переглянути всю оборонну доктрину”, – наголошує журналіст.

Трамп раніше висловлював невдоволення діяльністю НАТО і у разі перемоги на листопадових виборах загрожував виходом США з Північноатлантичного альянсу, якщо європейські партнери не нестимуть більшої фінансової відповідальності за власну безпеку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Золота осінь повертається: Україну накриє тепло з Європи

Хоча осінь традиційно готує Україну до холодних температур, цього разу природа приготувала сюрприз. За даними…

2 хв. ago

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

8 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

39 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

45 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

49 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

57 хв. ago