Перемога Трампа посилить позиції Туреччини – ЗМІ

Можлива перемога на президентських виборах у США Дональда Трампа може спонукати Євросоюз до перегляду відносин із Туреччиною у бік активізації процесу її євроінтеграції. Це призведе до посилення позицій Анкари у Європі, пише haggin.az з посиланням на газету Hürriyet.

“Можливе обрання Трампа президентом США, швидше за все, матиме критичні наслідки для Туреччини, враховуючи його недавні суперечливі висловлювання про майбутнє НАТО. Навряд чи ЄС, який прагнутиме забезпечити власну безпеку проти Росії, зможе повністю ігнорувати Туреччину, яка має другу за чисельністю армію в НАТО після США Не буде дивним, якщо ці пошуки змусять осіб, які приймають рішення в ЄС, по-новому поглянути на Туреччину, в такому разі слід бути готовим до початку процесу, в якому виникне необхідність переформатування відносин між Туреччиною та ЄС. Це призведе до посилення позицій Туреччини щодо Європи”, – зазначає оглядач Hürriyet Седат Ергін.

На його думку, Туреччині під час реалізації “сценарію Трампа” буде необхідно розглянути кілька питань, що стосуються її власної безпеки. “Туреччина користується парасолькою сильного стримування відповідно до статті 5 Договору про НАТО. <…> Якщо така гарантія зникне або стане невизначеною, можливо, Туреччині доведеться переглянути всю оборонну доктрину”, – наголошує журналіст.

Трамп раніше висловлював невдоволення діяльністю НАТО і у разі перемоги на листопадових виборах загрожував виходом США з Північноатлантичного альянсу, якщо європейські партнери не нестимуть більшої фінансової відповідальності за власну безпеку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

4 години ago

Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку

Так, іноді хитрість допомагає досягти своєї мети та уникнути купи неприємностей. Однак ці знаки зодіаку…

4 години ago

15-річна американка прочитала книгу Достоєвського і застрелила свою матір

"Ти колись бачила труп?" – такими моторошними словами 14-річна Карлі Грегг зустріла свою подругу після того,…

5 години ago

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

5 години ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

5 години ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

5 години ago