США знову опинилися в центрі скандалу через виток секретних даних

У Сполучених Штатах Америки стартувало розслідування чергового витоку суворо секретних розвідувальних даних, що стосуються планів Ізраїлю щодо військової операції проти Ірану. Інцидент набуває широкого розголосу та викликає серйозну стурбованість серед американських спецслужб.

18 жовтня CNN повідомило про появу у відкритому доступі секретних документів, датованих 15-16 жовтня. Вони мають позначку «цілком таємно» і призначені для обмеженого кола держав, що входять до розвідувального альянсу «П’яти очей» (США, Австралія, Канада, Нова Зеландія та Велика Британія). Документи свідчать про підготовку Ізраїлю до проведення удару по Ірану у відповідь на ракетний обстріл.

Національне агентство геопросторової розвідки США у звіті вказує на переміщення ізраїльських боєприпасів, тоді як Агентство національної безпеки відзначає тренувальні польоти ВПС Ізраїлю з використанням ракет класу «повітря-поверхня». Однак, за інформацією з джерел, американська розвідка не виявила ознак підготовки ядерного удару.

Представник уряду США підтвердив CNN справжність документів, зазначивши, що розслідування триває. ФБР, Пентагон та інші розвідувальні служби негайно почали шукати винуватців витоку, проводячи аналіз доступу до даних.

Цей інцидент стає особливо гострим на тлі загострення американо-ізраїльських відносин. Витік тактичних планів Ізраїлю загрожує викликати серйозне незадоволення у Тель-Авіві. Мік Малрой, колишній заступник помічника міністра оборони США, підкреслив, що якщо інформація дійсно була розкрита, це є «грубе порушення».

Хронологія попередніх витоків інформації в США

Подібні інциденти вже не вперше трапляються в американських розвідувальних структурах. Наприклад, у квітні минулого року у мережу потрапили секретні документи Пентагону, які містили дані про розташування українських військових сил та постачання військової техніки від союзників. Цей скандал завершився арештом 21-річного військовослужбовця Джека Тейшейри, якого звинувачують у поширенні даних.

У травні 2024 року в США стався ще один масовий витік – у Департаменті транспорту була розкрита особиста інформація понад 237 тисяч державних службовців, що знову підірвало довіру до безпеки державних даних.

Романчук Микола

Recent Posts

У Москві загадково помер колишній топменеджер російської нафтокомпанії

Михайло Рогачов, колишній віцепрезидент російського нафтогіганта «Юкос», був знайдений мертвим у Москві. За повідомленнями російських…

2 хв. ago

Навіть відстрочка не врятує: українцям доведеться повторно оновлювати дані у ТЦК

Українці, що мали право на відстрочку від мобілізації, знову стикаються з бюрократичним лабіринтом. Хто встиг…

14 хв. ago

Топ-5 носибельних трендів зими 2024-2025 року на основі модних показів

Зима — це час, коли всі прагнуть тепла, затишку і стилю водночас. Важко сперечатися: виглядати…

29 хв. ago

SpaceX Маска отримала контракт на $733 млн від Пентагону на нові місії в космосі

Ілон Маск знову на перших шпальтах, і не просто через новий твіт. Його компанія SpaceX…

53 хв. ago

“Це не чесно!”: Хлопець обурений, що дівчина взяла у “союзники” ШІ під час їхніх сварок

Коли суперечки у стосунках доходять до такої точки, що одна зі сторін починає залучати штучний…

1 годину ago

Сеанс у труні за 150 тисяч: У Росії почали лікувати депресію за допомогою “гроботерапії”

Думаєте, вже нічого не зможе вас здивувати? Схоже, росіяни знову вирішили перевершити самих себе. Тепер…

1 годину ago