Нове дослідження відзначає уповільнення темпів зростання тривалості життя у Європі. Найгірше у цьому плані справи у Великої Британії. На думку вчених, у всьому винне нездорове та надмірне харчування. Про це інформує Euronews.
Зростання тривалості життя в Європі практично зупинилося через надмірне харчування, високе споживання алкоголю і нестачу руху. Такого висновку дійшли британські вчені, які оприлюднили висновки в лютневому номері журналу Lancet.
Учені звертають увагу на те, що поліпшення тривалості життя, яке тривало в Європі, зупинилося після 2011 року. Дослідження проводилося у 20 країнах і охоплювало Австрію, Бельгію, Данію, Фінляндію, Францію, Німеччину, Грецію, Ісландію, Ірландію, Італію, Люксембург, Нідерландію, Норвегію, Португалію, Іспанію та Швецію, а також країни Сполученого Королівства – Англію, Шотландію.
Найбільша стагнація у плані тривалості життя після 2011 року спостерігалася у Великій Британії та Німеччині. Норвегія, де на державному рівні проводиться політика відмови від цукру, залишилася єдиною країною, де тривалість життя продовжувала збільшуватися до пандемії.
Автори дослідження заявили, що тенденція, що намітилася після 2011 року, пов’язана зі стрибком смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних нездоровим способом життя – вживанням рафінованої їжі, відсутністю фізнавантажень, ожирінням.
Дослідники також заявили, що цифри можуть відображати зміну соціального складу в деяких суспільствах. «Демографічні характеристики європейського населення помітно змінилися у низці країн, таких як Велика Британія, Франція та Німеччина, через збільшення припливу мігрантів порівняно з країнами Північної Європи», – зазначає Том Сандерс, професор дієтології у Королівському коледжі Лондона.
Пандемія стала переломним моментом більшість країн, де проводилося дослідження. Зазначено, що держави, які довше за інших зберігали зростання тривалості життя до 2020 року, краще за інших впорались із коронавірусом. Це – скандинавські країни, Ісландія та Бельгія. Греція та Велика Британія, навпаки, продемонстрували найсерйозніший спад, там тривалість життя скоротилася приблизно на сім місяців.
На його думку, одним із головних факторів ризику залишається дієта. Він закликає на державному рівні вирішувати проблеми нездорової їжі, додавати спеціальні етикетки на надперероблені продукти та пропагувати корисні та екологічні варіанти.
Середня пенсія в Україні в 10 разів нижча за середній рівень пенсійного забезпечення в Євросоюзі.…
Дизайнер поділився з шанувальниками новими ідеями та показав, як можна поєднувати речі, щоб бути у…
Українці можуть зіткнутися із суттєвим зростанням тарифів на газ вже цього літа, при цьому ціни…
Деякі українські монети можна продати за великі гроші, незалежно від номіналу. Проте дуже важливо правильно…
У Харкові чоловік влаштував стрілянину з вікна автомобіля. Відео, на якому видно, як він робить постріл у…
Вже з вересня 2025 року в Україні буде запроваджена базова загальновійськова підготовка, яка складатиметься з теоретичної…