США більше не будуть ключовим союзником України: що планує НАТО

Чи можуть США перестати бути головним союзником України? Такий сценарій набирає обертів після повідомлень про те, що НАТО готується переглянути свою стратегію підтримки Києва. Як інформує CNN, це питання обговорювали на закритих зустрічах Альянсу, де високопоставлені чиновники висловили сумніви щодо майбутньої ролі США.

НАТО хоче перерозподілити тягар підтримки

Згідно з джерелами, Генеральний секретар НАТО Марк Рютте прагне, аби Альянс взяв на себе більше зобов’язань у сфері безпеки України, а не покладався на єдиного союзника — США. “НАТО має бути лідером у цій сфері, а не один партнер,” — так звучить позиція, озвучена представником Альянсу.

Це питання стало особливо актуальним на фоні майбутніх виборів у США, що створюють невизначеність навколо подальшої підтримки України. Міністр оборони США Ллойд Остін під час нещодавньої зустрічі з європейськими колегами зізнався, що хоча у Конгресі є двопартійна підтримка України, майбутнє все ж залишається туманним.

Європа повинна активізуватися: НАТО передає кермо

Зі слів Остіна, стає зрозумілим, що США не можуть передбачити, як зміниться їхня політика після президентських виборів, особливо якщо до влади повернеться Дональд Трамп. Ця невизначеність змусила НАТО діяти — тепер Альянс активніше закликає європейські країни взяти на себе більше відповідальності за підтримку української обороноздатності. Відтак, НАТО консолідує зусилля для підготовки українських військ і надання допомоги, щоб Європа мала більше важелів у цій сфері.

Чи зможе НАТО зібратися до купи?

Проте не все так просто. Один з чиновників Альянсу повідомив, що запроваджений механізм допомоги Україні ще не працює на повну потужність і, ймовірно, залишатиметься в стадії підготовки ще кілька місяців. Європейським країнам доведеться об’єднатися швидко, щоб забезпечити необхідну підтримку, якщо США вирішать знизити свою участь у конфлікті.

Романчук Микола

Recent Posts

Небезпека у кожній пляшці: 99% бутильованої води містить токсичні речовини

Дослідження виявило тривожний факт: токсичні молекули присутні у 99% зразків бутильованої води, зібраних у 15…

19 хв. ago

КНДР погрожує війною Південній Кореї: що сталося

Північна Корея знову загострила ситуацію на півострові, погрожуючи Південній Кореї оголошенням війни. Причиною став інцидент,…

31 хв. ago

Гроші на вітер: названо найгірші авто за надійністю двигунів

Обираючи автомобіль, ми часто прагнемо знайти не тільки комфорт, а й надійність. Витрачаючи солідну суму…

35 хв. ago

Українці почали отримувати треті платіжки за газ: за що змушують ще заплатити

Цієї осені українці почали отримувати так звані "треті платіжки за газ" — рахунки за техогляд…

44 хв. ago

Відмовиться від трону? Принцеса Шарлотта обрала кар’єру, яку ніхто не очікував

Принцеса Шарлотта, яка є третьою в черзі на британський трон, вже встигла здивувати своїх батьків…

1 годину ago

Трамп більше звинувачує Зеленського, ніж Путіна у війні проти України, – WP

Дональд Трамп, кандидат у президенти США від Республіканської партії, продовжує звинувачувати президента України Володимира Зеленського…

1 годину ago