НАТО не врятує: Росія захопить країни Балтії за 10 днів – BILD

За оцінками військових експертів, у разі російської агресії НАТО знадобиться щонайменше 10 днів, щоб активувати п’яту статтю Альянсу і почати захищати Балтійські країни. Про це повідомляє видання BILD, посилаючись на аналіз Центру воєнних дій нового покоління (Center on New Generation Warfare).

Сценарій 2027 року: атака на східний фланг НАТО

Експерти розробили симуляцію, яка показує можливий розвиток подій у 2027 році, коли Росія може здійснити атаку на східні рубежі НАТО. До участі у цій “військовій грі” залучили колишніх високопоставлених військових, включно з генералами США Філіпом Брідлавом та Беном Ходжесом. Їхньою метою було оцінити реакцію Альянсу на гіпотетичний наступ Росії та виробити оптимальні стратегії для захисту Литви, Латвії та Естонії.

Реалістичний прогноз: загроза для Балтії

Військові експерти вважають, що прямий напад Росії на східний фланг НАТО є одним із найнебезпечніших сценаріїв у найближчі три роки. За їхньою оцінкою, критичну роль в обороні Балтії відіграватимуть збройні сили Німеччини. На даний момент у Литві розташовано 800 німецьких солдатів у складі бойової групи eFP НАТО, але планується збільшення контингенту до 5 тисяч військових і 44 танків Leopard 2.

Десять днів без допомоги

Симуляція показала, що за найгіршого сценарію знадобиться десять днів, аби країни НАТО ввели у дію статтю 5 про колективну оборону та направили підкріплення. У ці десять днів країни Балтії залишатимуться без зовнішньої підтримки, поки Польща та інші союзники не втрутяться.

Згідно з моделлю, Росія за 4 дні зможе окупувати Латвію, а згодом атакувати Литву з трьох напрямків — з території Латвії, Білорусі та Калінінграда. Війська Литви та союзники будуть змушені відступати. За симуляцією, до кінця десятого дня литовські сили втратять 17 танків, 145 бронемашин і 3650 солдатів, тоді як втрати Росії становитимуть 411 танків, 1019 бронемашин і 11 420 військових.

Спустошення Литви: аналіз результатів

Автори дослідження прогнозують, що у найгіршому розвитку подій до кінця десятого дня Литва буде “спустошена та частково окупована”. Щоб уникнути такого сценарію, експерти пропонують збільшити оборонний бюджет країн НАТО до 4% ВВП, розгорнути більше військових сил на східних кордонах Альянсу та посилити їх бойовими вертольотами Apache.

Проте найбільш критичним питанням залишається розробка механізму блискавичного реагування, який дозволив би НАТО швидше реагувати на загрози і уникати затримок у критичні моменти.

Романчук Микола

Recent Posts

Кадирівець у брендовій худі: Україна віддала РФ полоненого бійця “Ахмату”

18 жовтня Україна провела обмін полоненими з Росією, повернувши 95 своїх військовослужбовців, серед яких були…

2 хв. ago

Несподіваний партнер: хто ще розділяє ліжко Кейт Міддлтон крім принца Вільяма

Принц та принцеса Уельські, здається, є ідеальною парою, однак їхні спальні звички можуть здивувати багатьох.…

10 хв. ago

Загадкова смерть: у Москві випав із вікна колишній віцепрезидент ЮКОСа

У Москві виявлено тіло Михайла Рогачова, колишнього віцепрезидента російського нафтового гіганта ЮКОС. Російський телеграм-канал Mash…

27 хв. ago

Оперативне оточення: російські війська підійшли до Селидового з трьох боків

Російські окупаційні сили продовжують посилювати тиск на Збройні сили України в Донецькій області. Ворог наблизився…

33 хв. ago

Під Тернополем воєнкоми під час погоні збили чоловіка на велосипеді. У ТЦК підтвердили

На Тернопільщині працівник одного з районних Територіальних центрів комплектування (ТЦК) збив велосипедиста під час погоні.…

37 хв. ago

Стрілянина у Запоріжжі: працівник ТЦК відкрив вогонь під час конфлікту

У суботу, 19 жовтня, в Комунарському районі Запоріжжя спалахнув конфлікт, в ході якого працівник Територіального…

1 годину ago