WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ наполягали на новому етапі мобілізації, але російський диктатор відхилив цю ідею, пише The Wall Street Journal .

Глава Кремля, за інформацією видання, заявив, що для поповнення військ і компенсації втрат на фронті хоче використовувати лише контрактників, але тепер він перебуває під сильним тиском, оскільки за майже 3 роки війни ЗС РФ втратили близько 1 мільйона людей загиблими та пораненими.

Мобілізація для Путіна може мати серйозні політичні наслідки, зазначає ЗМІ. Але в цей же час Росія втрачає на полі бою більше солдатів, ніж може набрати для їхньої заміни, йдеться в матеріалі.

«Сили нині недостатні для досягнення початкової мети війни: вивести Україну з конфлікту, підірвати її військовий потенціал чи захистити прикордонні райони російської території. Дедалі більше людей кажуть, що мобілізація неминуча», – каже джерело ЗМІ.

Журналісти повідомляють, що під час першої хвилі мобілізації в РФ, у ході якої окупанти планували поповнити армію на 300 тисяч осіб, російська влада зіткнулася з протестами та необхідністю закрити кордон у деяких регіонах. За їхніми даними, Росія хоч і має перевагу за чисельністю населення порівняно з Україною, брак особового складу залишається для них серйозною проблемою.

«Росія не пішла на те, щоб відправити ключові фронтові сили до Курська, але через свої обмеження вона змушена була перекинути війська з Херсона та Запоріжжя, де вони були менш потрібні», — заявив старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики американського аналітичного центру Роб Лі .

За деякими оцінками, РФ набирає до армії близько 1000 чоловік на день, тоді як, за даними Великобританії, окупанти щодня втрачають на фронті близько 1100 солдатів. Як йдеться у матеріалі, російські лідери не оголошують нову хвилю мобілізації через побоювання, що цей процес порушить «тендітний баланс» того, як війну сприймає суспільство — це може мати небезпечні політичні наслідки для Путіна.

«Незалежна соціологічна служба Левада-Центр» у Росії опублікувала дані опитування, під час якого 46% населення країни-агресора зізналося у страху мобілізації (це на 12% більше, ніж у лютому 2024 року).

Лисенко Катерина

Recent Posts

Банки розкриють таємницю за першим запитом: більше нічого не приховати

В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від…

13 хв. ago

У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам'янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження. Два…

14 хв. ago

Чи повертатиме ЄС чоловіків призовного віку в Україну: єврокомісарка дала відповідь

У ЄС заявили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі,…

16 хв. ago

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

19 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

21 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

24 хв. ago