Ще одна країна обмежила експорт зброї в Ізраїль

Німеччина тимчасово призупинила частину експорту військових озброєнь до Ізраїлю на тлі судових позовів, у яких Берлін звинувачують у порушенні гуманітарного права через надання військової допомоги країні.

Про це повідомляє агентство Reuters.

За інформацією Міністерства економіки Німеччини, у 2023 році країна схвалила експорт озброєнь до Ізраїлю на суму 326,5 млн євро. Однак, до кінця серпня 2024 року видали дозволів на експорт лише на 14,5 млн євро, з яких на категорію «військова зброя» припадає лише 32 449 євро.

Джерела, близькі до німецького відомства, зазначають, що основною причиною такого скорочення є судові позови. Уряд Німеччини звинувачують у порушенні міжнародного гуманітарного права через підтримку Ізраїлю зброєю.

Міністерство економіки відмовилося коментувати цю ситуацію. Однак після публікації Reuters уряд Німеччини через свого представника Штеффена Гебештрайта спростував інформацію про бойкот: «Немає ніякого бойкоту Німеччини щодо експорту зброї до Ізраїлю», – заявив він.

Юрист Європейського центру конституційних прав і прав людини Александр Шварц, який подав п’ять позовів проти Берліна, вважає, що скорочення кількості експортних дозволів свідчить про реальне, хоч і, ймовірно, тимчасове, небажання Німеччини постачати зброю до Ізраїлю. Однак він підкреслив, що не варто розглядати це як свідому зміну політики.

Ця ситуація розгортається на тлі аналогічних дій інших країн. Нагадаємо, Велика Британія призупинила дію 30 з 350 ліцензій на експорт зброї до Ізраїлю через занепокоєння можливими порушеннями міжнародного гуманітарного права. У лютому цього року суд Нідерландів зобов’язав припинити постачання частин для винищувачів F-35 до Ізраїлю через побоювання щодо їх використання під час атак на цивільні об’єкти в Секторі Гази.

Адміністрація президента США Джо Байдена також тимчасово призупинила постачання деяких бомб до Ізраїлю, однак пізніше відновила їх. Водночас постачання інших видів озброєнь, таких як високоточні системи, продовжувалися, оскільки американські чиновники наголошували на необхідності збереження здатності Ізраїлю захищатися.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

15 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

20 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

22 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

39 хв. ago

Тарифи на воду в Україні можуть зрости: що про це відомо

В Україні існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.  Про це повідомив президент Асоціації, заступник гендиректора "Київводоканалу"…

46 хв. ago

Ніж у спину Путіна: союзниця Росії передає Україні боєприпаси – Reuters

Індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті передавали їх Україні. Нью-Делі не втручається, щоб…

51 хв. ago