У МВФ вигадали новий податок: за що ще хочуть змусити платити

Міжнародний валютний фонд (МВФ) пропонує запровадити додатковий податок на електроенергію для компаній, що займаються майнінгом криптовалют та штучним інтелектом. В організації це пояснюють надмірним споживанням електроенергії та викидів вуглецю цими галузями.

У доповіді МВФ йдеться, що розвиток криптоіндустрії та штучного інтелекту спричинив значно більший рівень викидів вуглекислого газу. Виправити ситуацію може запровадження податку на електроенергію в розмірі 85% для таких компаній.

Експерти підрахували, що ШІ-сектор і криптомайнінг наразі споживають 2% електроенергії, що виробляється у всьому світі. Прогнозується, що протягом наступних трьох років цей показник може зрости до 3,5%, а також що до 2027 року ці галузі вироблятимуть загалом 1% від загальних світових викидів вуглецю.

Згідно з підрахунками, одна транзакція в мережі першої криптовалюти Bitcoin потребує приблизно стільки ж електроенергії, як в середньому споживається жителем Гани чи Пакистану за три роки. А центри обробки даних ШІ-боту ChatGPT використовують для обробки одного запиту в 10 разів більше електроенергії, ніж у Google.

У МВФ вважають, що введення такого податку змусить компанії відповідальніше ставитися до витрат електроенергії та екологічних проблем. Якщо його запровадять у США, це допоможе скоротити викиди вуглецю на 100 млн тонн та забезпечить надходження $5,2 млрд до американського бюджету від криптокомпаній і $18 млрд від ШІ-сектора щороку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кадиров знову звернувся до Ілона Маска через Cybertruck

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, який стверджував, що отримав у подарунок від американського бізнесмена Ілона…

4 хв. ago

Тане на очах: Валерій Залужний дуже схуд і показав, який вигляд має зараз (фото)

В минулому головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний не перестає…

15 хв. ago

Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший…

17 хв. ago

Нардеп Дмитрук розповів, як тікав з України “з портфельчиком”, бо боявся, що його ліквідують

Оголошений в розшук нардеп-втікач Артем Дмитрук розповів на каналі одеського юриста Тараса Никифорчука, як йому…

17 хв. ago

Сонячна енергія “під землею”: енергетики зробили найбільше відкриття в історії

Національна лабораторія Айдахо та Національна лабораторія відновлюваної енергії (США) мають намір запустити в штаті Айдахо…

19 хв. ago

Перший “мінус” в Україні може бути вже цього тижня, – синоптикиня Діденко

Найближчими днями в Україні збережеться тепла погода, однак у горах температура вже знижуватиметься до "нуля" та…

20 хв. ago