Іран здатен отримати збройовий уран “за тиждень-два”: у Байдена натякнули, що винен Трамп

Іран здатен за лічені дні отримати ядерний матеріал для виготовлення атомної зброї. Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен на безпековому форумі у штаті Колорадо.

Так, головний дипломат Америки поскаржився на розвал так званої Ядерної угоди між Іраном з одного боку і низкою великих держав з іншого. Через те, що угода більше не діє, Тегеран зміг відновити свою ядерну програму і значно просунувся в отриманні ядерного матеріалу для бомби, каже держсекретар.

“Замість того, щоб бути принаймні за рік від прориву у виробництві розщеплюваного матеріалу для ядерної зброї, він зараз, імовірно, перебуває за тиждень-два від цього”, – сказав Блінкен.

Разом з тим держсекретар США уточнив, що наразі Іран ще не створив свою ядерну зброю.

Скасування Ядерної угоди з Іраном

Як писав УНІАН, у 2015 році Іран підписав з групою країн (США, Францією, Німеччиною, Великобританією, Китаєм і Росією) так звану ядерну угоду. Згідно цієї домовленості, Іран обіцяв не продовжувати свої спроби створити власну ядерну зброю, а західні країни натомість зобов’язалися поступово знімати накладені на Іран санкції.

Однак у 2018 році наступний президент США, тоді це був якраз Дональд Трамп, заявив про вихід Америки з цієї угоди та про відновлення санкцій проти Ірану. У відповідь Іран відновив виробництво збагаченого урану, необхідного для створення ядерної зброї. Попри це, решта підписантів залишилися вірними угоді.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

40 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

41 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

42 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

53 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

55 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

56 хв. ago