Професор естонського університету шпигував на користь РФ: як його покарали

У Естонії до шести років та трьох місяців ув’язнення засудили В’ячеслава Морозова – професора у Тартуському університеті, якого викрили у шпигунстві на користь військової розвідки Росії. Про це повідомляє естонський мовник ERR. 

Як повідомляється, професор із російським громадянством, який понад 10 років жив в Естонії, збирав інформацію про політику оборони та безпеки Естонії, а також дані про людей та інфраструктуру, пов’язану з нею. Також шпигун за завданням своїх російських кураторів надавав інформацію про ситуацію, пов’язану із соціальною інтеграцією та політичними питаннями в Естонії.

В’ячеслава Морозова за підозрою у шпигунстві на користь російських спецслужб викрили у січні 2024 року. А вже 18 червня Харьюський повітовий суд столиці Естонії виніс йому вирок.

Термін ув’язнення починається з 3 січня 2024 року, коли чоловіка затримали за підозрою у скоєнні злочину.

До 2010 року Морозов працював у Санкт-Петербурзькому державному університеті, а після цього був пов’язаний із Тартуським університетом в Естонії.

У 2016-2023 роках у Тарту він обіймав працював на посаді професора досліджень ЄС і Росії, а з 1 вересня 2023 року по 11 січня 2024 року – професора міжнародної політичної теорії. Трудовий договір із Морозовим Тартуським університетом було розірвано за його власним бажанням 11 січня після арешту.

Ольга Степанова

Recent Posts

Секс спартанських жінок викликав заздрість істориків: такого не було у всій Греції

У стародавній Спарті було прийнято, щоб жінки виходили заміж і народжували дітей більш, ніж від…

1 годину ago

П’яна гола дантистка “тероризує” Німеччину

Жінка дантист "тероризує" мешканців Вестфалії своїми п'яними витівками, зокрема дантистка приходила на роботу з мачете.…

1 годину ago

На честь Тейлор Свіфт переназвуть місто в Німеччині (фото)

На честь американської співачки Тейлор Свіфт перейменують місто в Німеччині. Про це пише People. Місто Гельзенкірхен отримає…

2 години ago

Алкоголь, змішаний з енергетиком, покращує мозок: але, що далі

Нещодавні експерименти на щурах показали, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з розумовими функціями. Італійські…

2 години ago

Пройти треба всім водіям без винятку: в Україні повертають техогляд

В Україні не відмовилися від планів щодо впровадження обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Про це…

2 години ago

Все дуже серйозно: до Ради внесли закон про захист чоловіків від ТЦК, що пропонують

В Україні набрав чинності закон про мобілізацію ще 18 травня, проте тепер з'явився новий проєкт закону, який…

2 години ago