Чи справді аборигени з’їли дядька Байдена: у Папуа-Новій Гвінеї кажуть, що це смішно

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих експертів.

Під час передвиборчої кампанії в Піттсбурзі американський президент розповів про свого дядька – лейтенанта Амброуза Дж. Фіннегана, який літав на одномоторних розвідувальних літаках під час Другої світової війни. Байден сказав, що його “збили в Новій Гвінеї”, додавши, що “тіло так і не знайшли, тому що в цій частині Нової Гвінеї насправді було багато канібалів”.

На думку експертів з Папуа-Нової Гвінеї, заяви Байдена безпідставні, спрощені та недоречні особливо в той час, коли США намагаються зміцнити свої зв’язки з країною і протистояти китайському впливу в тихоокеанському регіоні.

Реакція на слова Байдена

“Меланезійська група, до якої належить Папуа-Нова Гвінея, є дуже гордою нацією. Така класифікація була б для них дуже образливою. Не тому, що хтось каже: “колись був канібалізм”, ми це знаємо. Але виривати це з контексту і припускати, що ваш дядько вистрибнув з літака, а ми думали, що це хороша їжа, неприпустимо”, – сказав політолог Майкл Кабуні з Університету Папуа-Нової Гвінеї (UPNG).

За словами науковця, у деяких громадах у минулому канібалізм практикувався в особливих ситуаціях, наприклад, коли померлого родича їли з поваги, щоб запобігти розкладанню його тіла. “Був контекст. Вони б не з’їли просто так якогось білого хлопця, який впав з неба”, – наголосив він.

Кабуні зазначив, що приблизно 79 тисяч американських солдатів залишаються зниклими безвісти після Другої світової війни. “Вони розкидані від Південно-Східної Азії до Корейського півострова та Європи. Що пропонує Байден? Чи всі 79 000, які так і не були знайдені, були з’їдені тубільцями?” — іронічно запитав він.

Губернатор провінції Східний Сепік Аллан Берд, який нещодавно був обраний альтернативним прем’єр-міністром від опозиції, сказав, що йому бракує слів для реакції на припущення Байдена.

“Я не відчуваю себе ображеним. Це справді смішно. Я впевнений, що коли Байден був дитиною, він чув щось таке від своїх батьків. І це, напевно, запам’яталося йому на все життя”, – зауважив він.

Викладач економіки UPNG Махолопа Лавейл назвав заяву Байдена сумною.  “Для президента США говорити таке — особливо після того, як США уклали багато угод з Папуа-Новою Гвінеєю — недоречно”, – сказав він.

Що відомо про Папуа-Нову Гвінею

Папуа-Нова Гвінея була створена на східній частині острова спочатку в 1949 році як територія Австралії, а в 1975 році як незалежна держава

Це країна з приблизно десятимільйонним населенням, у якій проживають вісімсот племен, багато з яких живуть у непривітній і віддаленій місцевості.

Жорстокі міжплемінні сутички неодноразово відбуваються на окремих ділянках її території. У лютому цього року 26 людей загинули в провінції Енгам, коли група чоловіків вирушила напасти на сусіднє плем’я, але потрапила в засідку по дорозі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

24 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

24 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

24 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

1 день ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

1 день ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

1 день ago