Старовинний туалет у Шотландії став хітом серед туристів

На шотландському острові Б’ют є старовинна пам’ятка, що несподівано стала головною визначною пам’яткою місцевості. Йдеться про громадський туалет у вікторіанському стилі, розташований на набережній Ротсей. І це не жарт: цей туалет став інтернет-сенсацією і займає перше місце серед історичних об’єктів міста на Tripadvisor, розповідає Daily Mail.

Ця унікальна будівля, побудована у 1899 році, за час свого існування стала місцем, яке приваблює туристів з усього світу. Її відвідують не лише через необхідність, а й щоб зануритися в атмосферу вікторіанської епохи. До речі, вхід безкоштовний, і туалет працює щоденно. Рейтинг 4,5 з 5 від більш ніж 500 мандрівників говорить сам за себе — відвідувачі називають його «шедевром цистернального декору» та «найвеличнішим громадським туалетом у Британії».

Острів Б’ют розташований на вході до затоки Клайд на південному заході Шотландії, всього за дві години їзди від Глазго (включно з 40-хвилинним переправленням поромом). Прибувши на острів, мандрівники опиняються у центрі Ротсей — маленького вікторіанського курорту з пальмами, декоративними садами і пляжною набережною. Оскільки раніше Б’ют був популярним серед відвідувачів на пароплавах, набережну обладнали всім необхідним, включно з витонченим туалетним блоком.

Цей громадський туалет настільки вражає своїм дизайном, що екскурсійні автобуси тепер роблять зупинки саме тут. Колись популярні локації, як маєток Маунт-Стюарт і середньовічний замок Ротсей, трохи відійшли на другий план.

За зовнішнім виглядом туалет виглядає досить скромно — цегляна будівля з кованою табличкою «громадські зручності». Проте, зайшовши всередину, відвідувачі потрапляють у вікторіанську епоху. Лобі зустрічає відвідувачів розкішною мозаїчною підлогою та дерев’яними панелями з великими вікнами. На стінах висять інформаційні стенди про майстрів, які створювали всі ці чудові сантехнічні витвори. А ще там є книга відгуків, ймовірно, єдина у світі, розміщена у туалеті.

У приміщенні для чоловіків розташовані 20 вишуканих чорних мармурових та білих фарфорових пісуарів із візерунковими підставками для ніг, що підписані як «The Adamant» — емблема тодішнього постачальника сантехніки Twyford з Глазго. У центрі кімнати є кругла платформа з шістьма розкішними пісуарами. Весь інтер’єр прикрашений мідними трубами, порцеляновими раковинами Wedgewood та оригінальними вікторіанськими світильниками.

Архітектурні історики визнають цей туалет найкращим збереженим прикладом вікторіанських громадських зручностей у Британії. Унікальний факт: його навіть відвідав король Чарльз ще у статусі принца Уельського. Пісуар, який він використав, тепер має його герб і напис «за королівським призначенням».

Жіноча частина туалету, яка була додана лише у 1994 році у колишніх складських приміщеннях, не має нічого спільного з розкішшю чоловічого відділення. Тим не менш, жінки можуть попросити чергового дозволити їм подивитися на унікальне оздоблення чоловічого приміщення, якщо воно пусте.

Романчук Микола

Recent Posts

Принц Вільям розкрив улюблений десерт Кейт Міддлтон: він вас здивує

Виявляється, чимало членів королівської родини мають слабкість до солодощів. Під час візиту до коледжу Дачі…

8 хв. ago

Незаконний видобуток мінеральної води: ДБР арештувало свердловини на мільйони гривень

Державне бюро розслідувань (ДБР) викрило масштабну схему незаконного видобутку мінеральної води на сотні мільйонів гривень.…

26 хв. ago

Лавров істерично відреагував на заяви про ядерні амбіції України

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вибухнув черговою заявою, коментуючи план перемоги президента України Володимира…

32 хв. ago

Airbus звільняє тисячі працівників: криза в аерокосмічній промисловості Європи

Європейський авіаційний гігант Airbus оголосив про масштабні скорочення в своєму підрозділі «Оборона та космос». Компанія…

37 хв. ago

ФОПів змусять сплатити подвійний військовий збір: Южаніна про ризики

Народний депутат Ніна Южаніна заявила, що через затримку підписання законопроєкту №11416-д Президентом, ФОПи можуть зіткнутися…

43 хв. ago

Осінь-2024: модні пальта і куртки – стилістка показала трендові образи

Після спекотного вересня осінь-2024 принесла прохолодний жовтень, і футболки з сорочками поступилися місцем теплішим речам…

57 хв. ago