Поляки стали значно гірше ставитись до біженців з України і до надання допомоги Києву – опитування

Від початку війни ставлення громадян Польщі до українців, які отримали захист цієї країни, погіршилось. Сьогодні лише 17% поляків згодні приймати українських біженців з можливістю поселення у себе вдома, тоді як на початку війни таких було 37%. Також  61% хоче, щоб українці повернулися у свою країну після війни.

Як пише Rzeczpospolitа, про це свідчить дослідження “Соціальне сприйняття біженців з України, мігрантів і дій польської та української держави”. Його провів професор Роберт Станішевський з Варшавського університету та Економіко-гуманітарної академії. 

“Ми виявили, що лише 31% опитаних вважає, що Польща повинна обов’язково допомагати Україні, а ще 43% респондентів вважають, що Варшава скоріше повинна допомагати Києву. Проти допомоги сусідам висловилося 19% опитаних поляків. Зокрема, 72% опитаних поляків вважають, що, попри російсько-українську війну, Польща повинна першочергово дбати про власні інтереси”, – цитує видання Станішевського. 

За його словами, все більше людей бачать відмінності між націями. Уперше від лютого 2022 року поляки вказали на “східну ментальність і радянську культуру”, українських біженців, з якими їм довелось спілкуватись. Вони кажуть, що виявляється у відсутності турботи про загальне благо.

Зниження прихильності до українців серед поляків поширилося на всі сфери життя, навіть щодо надання притулку в країні. Станішевський наголошує, що число тих, хто негативно ставиться до біженців з України, зростає внаслідок “претензійної позиції” українців. Поляки вважають, що  українці хочуть мати такі ж права, що і поляки – але це ж не їхня країна, де вони народились і де жили їхні пращури. 

“Більшість поляків (52%) вважають, що рішення, прийняті в рамках Закону, не повинні продовжуватися в нинішніх умовах. Напрямок змін зрозумілий: обсяг допомоги має бути зменшений (за це висловились аж 95% опитаних). Також не хочуть надавати давати грошову допомогу 800+ українським дітям (62%)”, – каже професор. 

Також варто зазначити, що зменшилася група людей, які переконані у необхідності надавати допомогу Україні загалом. Сьогодні за це висловлюються лише 17% поляків, інші – або проти, або сумніваються. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Жінка вирішила схуднути за допомогою рибних консервів і розповіла, що з цього вийшло

60-річна фельдшерка на ім'я Джейн розповіла, що їла 70 днів лише сардини. Ця дієта допомогла…

32 хв. ago

“Розпилили бюджет”: фото оборонних споруд на Одещині розлютило мережу

Фортифікаційні споруди в Білгород-Дністровському районі Одеської області потонули в піску. Це трапилося через їх близьке…

35 хв. ago

Кому з українців точно не прийде повістка поштою: названо дві категорії

В Україні триває загальна мобілізація та діє воєнний стан. Наразі планується, що чоловікам, які підлягають…

40 хв. ago

У ЗСУ розповіли, чому великі втрати серед новобранців

Одразу після прибуття на фронт новобранці ЗСУ втрачають убитими і пораненими більше половини особового складу.…

46 хв. ago

На аукціон виставили розкішне авто Альфреда Хічкока (фото)

У США на аукціоні Bring a Trailer продається розкішний седан Bentley S1 Continental Flying Spur…

48 хв. ago

Пенсії підвищать із жовтня: кого “озолотять”

З 1 жовтня 2024 року деякі пенсіонери в Україні отримають додаток до пенсії, незважаючи на…

52 хв. ago