Росія вербує людей для участі в протестах у Молдові — поліції

Поліція Молдови викрила схему, в якій місцевих жителів вербували для навчання у Росії з метою організації масових заворушень у Кишиневі та інших великих містах. За даними Reuters, ця операція пов’язана з прокремлівським бізнесменом Іланом Шором, який перебуває в розшуку.

Відправка груп для навчання у Росії

Прокурор Віктор Фуртун повідомив, що антикорупційна прокуратура Молдови розслідує кілька кримінальних справ, пов’язаних з підготовкою заворушень. З червня цього року людей регулярно відправляють у групах по 20 осіб до Росії на навчання. За його словами, вже близько 300 осіб пройшли такі тренінги.

Влада наразі обмежено коментує ситуацію, оскільки розслідування триває. “Ми працюємо над тим, щоб виявити всі деталі цього механізму та притягнути до відповідальності винних”, — додав Фуртун.

Протести та референдум про вступ до ЄС

Протести, що готуються, пов’язані з референдумом про конституційний курс Молдови на вступ до Європейського Союзу, який відбудеться 20 жовтня. У цей же день у країні пройдуть президентські вибори, де змагатимуться 11 кандидатів, зокрема чинна президентка Мая Санду.

Росія активно втручається у виборчий процес, намагаючись перешкодити європейському курсу Молдови. Одним із ключових противників вступу до ЄС є проросійський бізнесмен Ілан Шор. У 2023 році його заочно засудили до 15 років позбавлення волі за причетність до зникнення 1 мільярда доларів із банківської системи у 2014 році, що отримало назву “крадіжка століття” в Молдові.

Вплив Росії на Молдову: нові факти

Росія продовжує намагатися впливати на політичні процеси в Молдові. Кишинів вже попередив, що у разі подальших ворожих дій з боку Москви, російських дипломатів можуть вислати з країни.

Після президентських виборів у березні 2024 року уряд Молдови вже вислав одного російського дипломата у відповідь на відкриття Москвою чотирьох виборчих дільниць у невизнаному Придністров’ї. Молдова дозволила відкрити лише одну дільницю в Кишиневі.

Також молдовська влада заявляє, що Росія використовувала шпигунське обладнання на території країни. У відповідь заступник міністра закордонних справ РФ Михайло Галузін застеріг, що Москва готова вдатися до відповідних заходів, якщо будуть нові висилки її дипломатів.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

5 хв. ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

15 хв. ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

24 хв. ago

Чоловік спить у наметі в саду, щоб нормально уникнути стресу від виховання дітей

Хлоя Гамільтон, 33-річна письменниця і мати двох дітей, зізнається, що спочатку боялася найгіршого, коли її…

36 хв. ago

Подарунок від “Резерв+”: українці отримали відстрочку аж до кінця мобілізації

У додатку "Резерв+" для деяких громадян України з’явилася інформація про відстрочку до завершення мобілізації. Цю…

43 хв. ago

У Швейцарії є готель, відрізаний від світу на 12 годин: як туди потрапити

У Швейцарії повно альпійських будиночків і важкодоступних готелів. Але Альп-Грюм – це справжня гірська аномалія, не…

54 хв. ago