Деякі українські діти не зможуть в’їхати до Польщі: причини

Українські діти до 13 років, які мають тимчасовий захист, можуть не отримати можливість в’їзду до Польщі, якщо у них немає електронного документа Diia.pl. Про це повідомила Прикордонна служба Польщі, пише ресурс uapl.info.

Як зазначається, номер PESEL не забезпечує автоматичного права на повторний в’їзд до Польщі. На запит фонду Right To Protection Poland уточнили правила перетину кордону для дітей до 13 років, які втратили доступ до застосунку Diia.pl через зміну статусу легального перебування їх батьків.

Керівник прикордонного департаменту Головної комендатури Прикордонної служби Польщі Аркадіуш Тивонюк підтвердив, що неповнолітні особи віком до 13 років, які не мають електронного документа Diia.pl, не можуть перетинати кордон Польщі або подорожувати в інші країни Шенгенської зони:

«Для цієї категорії осіб при перетині кордону необхідно пред’явити дійсний закордонний паспорт та електронний документ у мобільному застосунку Diia.pl. Наявність лише довідки про присвоєння номера PESEL не дає права громадянам України на повторний в’їзд до Польщі чи подорож до інших країн Шенгенської угоди», – йдеться у відповіді прикордонної служби.

Ця проблема стосується дітей українських переселенців, які були прив’язані до електронного документа Diia.pl своїх батьків або законних опікунів зі статусом PESEL UKR. Якщо один з батьків чи опікунів отримав карту побиту (посвідку на тимчасове проживання), діти втрачають доступ до цього додатку.

Діти до 13 років не можуть самостійно користуватися Diia.pl, оскільки довірений профіль (profil zaufany) в Польщі можна оформити лише з 13-річного віку.

Прикордонна служба Польщі пояснила, що зміна правового статусу українських переселенців може призвести до втрати певних електронних доступів. Статус PESEL UKR в Польщі скасовується після отримання іншого статусу:

  • дозволу на тимчасове або постійне перебування (карти побиту);
  • дозволу на перебування довгострокового резидента ЄС;
  • згоди на отримання додаткового захисту;
  • згоди на толерантне перебування або перебування з гуманітарних причин.

Водночас використання електронного документа Diia.pl дозволено лише українцям, які мають тимчасовий захист (статус PESEL UKR). Якщо дорослі змінюють свій правовий статус в Польщі, доступ до Diia.pl анулюється й у їхніх дітей до 13 років, які були прив’язані до цього додатку.

Нагадаємо, спеціальний модуль у застосунку mObywatel Diia.pl був створений у березні 2022 року, щоб залучити українських переселенців до польської електронної бази документів та надати їм доступ до цифрових послуг у країні. З 23 липня 2022 року електронний документ Diia.pl визнаний цифровим посвідченням легального перебування українців на території Польщі. Він діє як дозвіл на проживання та, разом із паспортом, дозволяє перетин зовнішнього кордону ЄС і переміщення в межах Шенгенської зони до 90 днів. З червня 2023 року українці в Польщі можуть додавати дані своїх дітей в електронний документ Diia.pl. Для цього дитина повинна мати статус UKR у реєстрі PESEL та бути пов’язаною з номером PESEL UKR одного з батьків. З цим документом діти можуть вільно подорожувати.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Поліція ліквідувала наркокартель, учасники якого заробляли 350 мільйонів гривень щомісяця

Наркокартель, який діяв у 20 областях України, та заробляв сотні мільйонів гривень щомісяця, ліквідувала Національна…

9 хв. ago

Україна обговорює «план миру»: які території РФ готова повернути, а що хоче залишити собі

Від "плану перемоги", який нібито нереалістично виконати, Україна змушена буде перейти до так званого "плану…

17 хв. ago

Ілон Маск планує прискорити супутниковий інтернет Starlink у 10 разів: але є нюанс

Компанія SpaceX подала Федеральну комісію зі зв'язку (FCC) заявку, в якій запросила зміни, що дають…

27 хв. ago

Модні шарфи на зиму 2025: вони не тільки зігріють, а й зроблять образ дуже стильним

Зима 2025 року обіцяє бути яскравою і стильною, особливо якщо йдеться про шарфи. Цей аксесуар…

35 хв. ago

Продають майно і тікають: у ВР сказали, скільки дітей вивезли з України перед навчальним роком

Перед початком нового навчального року з України виїхали близько 300 тисяч дітей, повідомила  народна депутатка…

43 хв. ago

Вдарить по кишені: скільки доведеться заплатити за 100 доларів у 2025 році

У проєкті бюджету України на 2025 рік курс долара закладено на рівні 45 гривень. Банкір Сергій Фурса…

50 хв. ago