Захід фінансує путінських солдатів, збільшуючи закупівлі палива з РФ, – Politico

У першій половині 2024 року західні союзники України купили палива, виробленого з російської нафти, на суму приблизно 2 мільярди доларів. Така ситуація склалася через санкційну лазівку, яка дозволяє переробляти нафту з РФ на іноземних НПЗ.

Видання Politico пише, що аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря і Центру вивчення демократії показав, що поставки бензину, дизельного палива та інших продуктів з російської нафти зросли останніми місяцями внаслідок імпорту з трьох турецьких нафтопереробних заводів.

Цей імпорт технічно законний, тому що, попри санкції, країни можуть купувати пальне російського походження, якщо його попередньо переробляють в іншій країні, наприклад, у Туреччині. Згідно з доповіддю, Туреччина – і західні компанії, що купують у неї нафту, – дедалі активніше користуються цією лазівкою в нафтопереробці, незважаючи на неодноразові прохання України закрити її.

Тільки в першій половині 2024 року ЄС, США, Велика Британія та інші західні країни закупили на турецьких підприємствах палива, виробленого з російської нафти, на суму близько 2 мільярдів доларів. Туреччина, зі свого боку, скористалася знижками Москви в розмірі від 5 до 20 доларів за барель, збільшивши щорічні закупівлі в Росії на 34% 2023 року і на колосальні 70% цього року.

“Коли ЄС імпортує бензин із Туреччини, він на 10% дешевше, ніж із Саудівської Аравії”, – каже аналітик Вайбхав Рагхунанда. “Але цю економію не отримують споживачі; вигоду отримують тільки компанії і трейдери. Хтось наживається на цій торгівлі, але не прості люди”.

Хоча політики ЄС і США захищають угоду про санкції, стверджуючи, що вона позбавляє Москву “премії за переробку”, галузь викопного палива залишається рятувальним кругом для військової машини РФ. Згідно з аналізом, податкові надходження від продажу палива західним країнам, дозволили б Росії набирати додатково 6 200 солдатів на місяць для війни в Україні.

За даними авторів доповіді, один із турецьких НПЗ – Star Aegean, що належить Азербайджану, на 98% залежить від нафти з РФ, причому близько 73% постачань здійснює російський енергетичний гігант “Лукойл”, проти якого США ввели санкції. Проте майже дев’ять із десяти барелів із НПЗ йдуть західним союзникам, які підтримують Україну.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

13 хв. ago

Тарифи на воду в Україні можуть зрости: що про це відомо

В Україні існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.  Про це повідомив президент Асоціації, заступник гендиректора "Київводоканалу"…

20 хв. ago

Ніж у спину Путіна: союзниця Росії передає Україні боєприпаси – Reuters

Індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті передавали їх Україні. Нью-Делі не втручається, щоб…

25 хв. ago

Нардеп Юрій Камельчук написав заяву про вихід зі “Слуги народу”: які причини

Народний депутат Юрій Камельчук, який обрався до Верховної Ради від "Слуг народу", вирішив написати заяву…

30 хв. ago

Бійці ЗСУ без жодного пострілу захопили село в Курській області: подробиці

В Курській області Збройні сили України захопили населений пункт Ольговка без жодного пострілу. Вони зайшли…

32 хв. ago

“Сармат” долетить до Страсбурга за 3 хвилини: у Держдумі РФ пригрозили Європі балістичним ударом

Спікер російської Держдуми В'ячеслав Володін заявив, що заклик Європарламенту зняти обмеження на удари України вглиб…

38 хв. ago