Постраждалих понад тисячу: у Лівані вибухнули пейджери членів “Хезболли” (відео)

Сотні членів ліванського збройного угруповання “Хезболла” дістали поранення в південному районі столиці Бейрута Дахія, який вважається оплотом руху. 

Джерело в ліванських службах безпеки в коментарі CNN підтвердило, що постраждати могли сотні членів угруповання “Хезболла” і сталося це внаслідок раптового вибуху їхніх рацій, або іншими словами — “пейджерів”. В іранському ЗМІ Mehr News написали, що міг бути поранений також посол Ірану в Лівані Моджтаба Амані та ще два співробітники посольства. Інформацію офіційно не підтверджено, але іранське видання IRNA додало, що стан дипломата контролюють у лікарні, і він дістав поверхневу травму.

Після інциденту, продовжують автори матеріалу, громадян із “пейджерами” закликали їх негайно викинути, щоб убезпечити себе та людей навколо. Місцеві лікарні також були переведені в стан “підвищеної готовності”.

“Медичних працівників по всьому Лівану попросили терміново з’явитися на роботу з огляду на “велику кількість поранених, які надходять до лікарень” після вибухів пейджерів. Чиновники також закликали людей здавати кров напередодні збільшення потреби в ній”, — ідеться в повідомленні.

А ось у Reuters пишуть, що постраждати внаслідок вибуху рацій могли понад тисячу осіб, але офіційно інформація також не була підтверджена. Вибухи фіксували по всьому Лівану, розповіли журналістам джерела в органах безпеки. Організувати вибухи, як вважають представники формування, міг Ізраїль.

Один із представників “Хезболли”, який погодився говорити на умовах анонімності, розповів, що подія, яка сталася в Лівані, — найбільше порушення безпеки, якого зазнало угруповання за рік війни з Ізраїлем.

The Wall Street Journal із посиланням на джерела пише, що пейджери, які вибухнули, були з нової партії пристроїв, а постачання здійснили нещодавно. Представник формування припустив, що в рації занесли шкідливе програмне забезпечення, яке і спровокувало вибух.

В AlHadath також повідомили, що кілька місяців тому бійцям “Хезболли” заборонили користуватися телефонами, щоб ізраїльські спецслужби ніяк не могли відстежити їх. Прийшла рекомендація використовувати стаціонарні телефони або пейджери.

В Ізраїлі ніяк не прокоментували інцидент на момент публікації матеріалу.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Соловйов висміяв солдатів РФ у прямому ефірі. ВІДЕО

Державна пропаганда РФ надіслала чіткий сигнал своїм солдатам, що скаржитися на так звані «м'ясні штурми»…

9 хв. ago

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий…

13 хв. ago

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: секрети досвідчених дачників

На перший погляд може здатися, що немає жодної різниці в тому, коли саме слід збирати…

21 хв. ago

Естонія може вдарити територією РФ у разі загрози війни з НАТО

Новий план Північноатлантичного альянсу передбачає, що у разі нападу Росії, Естонія має право вдарити у…

35 хв. ago

Монгольські шамани на службі у Путіна: як атеїст КДБ перетворився на затятого язичника

Путін пішов шляхом багатьох інших диктаторів, почавши звертатися по допомогу до шаманів. Це, на думку…

36 хв. ago

Невидима смерть. Як змінить світ вибухи гаджетів у Лівані

Вважається, що війна в Україні призвела до перевороту у військовій справі, радикально змінивши підходи до…

38 хв. ago