Чехія збільшить виплати українським біженцям: у кого з вересня поважчають гаманці

Уряд Чехії оголосив про важливі зміни в законодавстві, які спрямовані на підтримку українських біженців з інвалідністю. Згідно з новим проєктом змін до закону, уряд планує суттєво збільшити гуманітарну допомогу для цієї категорії осіб.

До цього моменту українські біженці з інвалідністю мали право на безстрокове проживання у державному житлі. Проте з 1 вересня 2024 року ця схема зміниться. Згідно з новими правилами, безкоштовне житло надаватиметься лише на 90 днів, після чого біженцям доведеться самостійно вирішувати питання з орендою.

Українські біженці в Чехії

Щоб допомогти вразливим категоріям впоратися з новими умовами, уряд пропонує значно підвищити розмір фінансової допомоги. Так, для дітей з інвалідністю виплати планується збільшити з 5 235 крон (приблизно 208 євро) до 11 835 крон (467 євро) на місяць. Для дорослих з інвалідністю допомога зросте з 7 290 крон (289,5 євро) до 11 690 крон (464 євро) на місяць.

Неурядові організації, які підтримують біженців, не залишилися осторонь цих змін. Вони висловлюють побоювання, що навіть зі збільшенням виплат, українські біженці можуть зіткнутися з труднощами у пошуку доступного житла. Ринкові ціни на оренду в Чехії залишаються високими, і нові виплати можуть не покрити реальні витрати на проживання.

Магда Фальтова, директор Асоціації інтеграції та міграції, наголошує на необхідності інтеграції вразливих біженців у чеську систему соціальної підтримки. За її словами, доступ до стандартної системи допомоги має вирішальне значення для забезпечення стабільного і достойного життя для українських біженців з інвалідністю.

Законопроєкт наразі перебуває на розгляді в парламенті. Якщо його ухвалять, то нові правила можуть набрати чинності вже найближчим часом, що може суттєво змінити життя багатьох українських сімей у Чехії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago